Hrvatski kuharski savez povukao je naše kandidate s Bocuse d’Ora, neformalnog svjetskog gastronomskog prvenstva. Ta odluka HKS-a jest skandal, budući da je Bocuse d’Or u zadnje vrijeme dobio ozbiljan stručni dignitet i privlači globalnu javnu pozornost.
Skandalčić s Bocuse d’Orom potaknuo nas je da pogledamo tko, zapravo, čini Hrvatski kuharski savez.Prema podacima dostupnima na web stranici HKS-a, ta je organizacija osnovana 2003. godine, dakle u vrijeme ozbiljnog hrvatskog gastronomskog zamaha. HKS na službenoj web stranici iscrpno izvještava o svom ustroju i portretira svoje istaknute članove.
Hrvatski kuharski savez osnovao je i Hrvatsku kulinarsku akademiju, koja ima 27 članova. E sada, među istaknutim članovima HKS-a kojih je na web stranici predstavljeno deset, i među 27 članova Akademije, nema sljedećih chefova:
Ovaj bismo popis mogli nastaviti u beskonačnost. Ukratko, osim nekoliko zaslužnih veterana u Akademiji (Karapandža, Erceg, Žufika, Ognjanović) u Hrvatskom kuharskom savezu prema sadržaju njihove web stranice nema gotovo ni jednog kuhara važnog za hrvatsku restoransku industriju, osobito onu modernu. Ovakav Hrvatski kuharski savez potpuno je beznačajan, ne služi ničemu, nije kadar organizirati čak ni odlazak na Bocuse d ‘Or i treba ga ukinuti.