U petak popodne u uobičajeno prepunom Carpacciu otvorili smo buteljku Gravnerova bijelog Brega iz 2007. godine. Breg Bianco kupaža je koju Joško Gravner, jedan od najvažnijih vinara 21. stoljeća, već dugo ne proizvodi. Uglađeni gospodin Gravner smatra, naime, da su njegovi vinogradi u Oslavlju, par kilometara od slovensko talijanske granice u Brdima, na talijanskoj strani, prirodni dom rebule.
Pa je Gravner iskrčio većinu drugih bijelih sorti koje je ranije koristio. Breg iz 2007. baš kao i Breg 2008. i 2009. cuvee je chardonnaya, graševine, sauvignona i sivog pinota. Ti se cuvei više ne proizvode. Vino je nastalo u amforama, pa je još sedam godina odležavalo u velikim bačvama od slavonskog hrasta. Danas ima tamnosmeđu boju XO konjaka ili Oloroso Sherryja.
Međutim, ni na mirisu ni u ustima ne osjeća se ni najmanji trag oksidacije. Usprkos teškim bojama i 14,5 posto alkohola, ovaj je uzorni oranž svjež, vibrantan, pun jakih primarnih i tercijarnih aroma i nevjerojatno elegantan. Breg iz 2007. danas vrijedi između 98 i 100 bodova i pokazujev zašto je Joško Gravner genij. Svaka manje riječ bila bi čisto podcjenjivanje
Dan kasnije, u jednako prepunom Theatriumu Filipa Horvata naručili smo Kaplju Damjana Podveršiča iz berbe 2015. Podveršič je prije desetak godina bio najistaknutiji gravnerijanac: on i Gravner zajedno su predstavljali svoja vina (pamtimo spektakularnu prezentaciju u Dubravkinom putu). Zatim su se razišli oko vrijednosnih pitanja u proizvodnji vina i vinogradarstvu.
Podveršičeva Kaplja nastaje od chardonnaya, malvazije i tokaja, koji rastu na opoki.Vino ima lijepu zlatnu boju, kompleksan bouquet, slatko medeni završetak (premda je posve suho) i jako glatke, zrele tanine. Kaplja iz 2015. briljantno je vino koje vrijedi minimalno 95 do 96 bodova. Međutim, osam godina stariji Gravnerov Breg svježiji je, vibrantniji i bogatiji od Kaplje. Što dokazuje je Joško Gravner definitivno najveći vinar i vinogradar iz Brda/Collia.