Sushi, poke i curry tri su formata, uz još par azijskih jela. koja su zadnjih godinu dana dominirala zagrebačkim street foodom. No, početak jeseni donio nam je novi val epidemije burgera, najintenzivniji od 2015. ili 2016. godine.
Ovih je dana uz očekivano veliki publicitet u Novim Zagrebu otvoren kiosk s hamburgerima reperskog veterana Renata Đošića. Jučer je El Toro Street objavio da se pretvara u burger bar. Pulski brand Mason Burger nedavno je ušao u vinski bar Oranž blizu Cvjetnog trga (gdje je svojedobno Jeffrey Vella pekao neke od najboljih burgera u Hrvatskoj). A ultrapopularna pizzeria Franko’s svoj je jelovnik proširila burgerima i steakovima.
Zagrebačku renesansu burgera još je ljetos najavio Noel Michelinovim cheeseburgerom sa sirom s plavom plijesni. Otprilike u isto vrijeme burgere je na jelovnik stavio i Canopyjev restoran ReUnion u Branimir Centru koji se, eto, nalazi preko puta slovenskog burger bara Lars&Sven, dok je riblja Korčula počela posluživati burger od hobotnice.
Veliki povratak burgera na zagrebačku scenu mogao se očekivati. Riječ je o nepobjedivom, vječno popularnom formatu koji omogućuje najšire moguće interpretacije, od pravih američkih craft burgera kao u Burgeraju, preko luksuznih restoranskih burgera kao u Noelu i Oxbu, masovnih burgera od kupovnih pljeskavica sve do nepotrebnih kičeraja poput burgera s “umakom od bijelih tartufa”.
Možemo se samo nadati da će novi val burgermanije donijeti višu kvalitetu , osobito u pripremi mesa. Bolji primjeri s ovogodišnjeg Zagreb Burger Festivala pokazuju da određeni broj restoratera napokon počeo shvaćati burgere dovoljno ozbiljno.