Novo, dvanaesto izdanje Flos Olei, najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska maslinova ulja, šestu je godinu zaredom Istru proglasio najboljom svjetskom maslinarskom regijom. Ove godine u vodič je uvršten čak 71 maslinar iz Istre. Da bi se shvatila važnost ove dvije činjenice, stvari je nužno staviti u kontekst.
Flos Olei ocjenjuje najbolja maslinova ulja na svijetu, u 54 maslinarske države među kojima su i velesile poput Italije i Španjolske. Istra šest godina zaredom brani status najkvalitetnije, a istarski maslinari čine 14 posto najboljih svjetskih maslinara u vodiču. Od 73 hrvatska ulja u Flos Olei 2021. samo dva nisu iz Istre. Hrvatska gotovo ni u jednoj industriji ne drži svjetski primat kakav Istra drži u kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Istra sama ima više ulja u Flos Olei nego Španjolska.
“Na ovaj uspjeh smo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. U očekivanju da ćemo naredne godine doseći barem jednu ocijenu 99, vjerujem da je došlo vrijeme i da je šest godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu“, rekao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.
Ove godine, drug put zaredom, troje maslinara dobilo je 98 bodova, trinaest ih je dobilo 95 bodova. Istra se zadnjih godina razvija u najjači svjetski hub za premium i superpremium maslinova ulja čemu su golemi doprinos ovih dana dala i braća Chiavalon ,otvaranjem jedne od tehnološki najnaprednijih uljara u Europi. Novi centar otvorila je i obitelj Ipša u Optrlju, kao i obitelj Vanđelić u Balama, Oleum Maris i obitelj Galić iz Grožnjana. Osim uljare San Antonio, koja se prva u Istri specijalizirala za strogi biodinamički uzgoj maslina, modernu Pieralisi liniju za preradu ulja otvorila je i uljara Beletić u Novigradu.
Kada govorimo o ambicijama, profesionalizmu, organiziranosti i ulaganju u kvalitetu, Istra bi trebala biti trajni mentor svim hrvatskim regijama koje se bave proizvodnjom hrane i vina.