U najtežoj restoranskoj godini od rata do danas, zagrebačka je gastro scena pokazala niz dobrih značajki, od poslovne fleksibilnosti do zaista vrlo ozbiljnog kuhanja kakvo možda nismo očekivali u ovako kompliciranim okolnostima. Ovo je pet najugodnijih iznenađenja u zagrebačkom restoranskom životu 2020. godine.
Budimo realni, cijela 2020.godina za restoransku se kao i za vinsku i turističku industriju, zapravo svodi na čistu borbu za opstanak. U Zagrebu mnogi restorani, barovi i kafići nisu preživjeli epidemiju i potres. Međutim, velik dio scene pokazao je neočekivanu vitalnost i visok stupanj profesionalizma, tako da zagrebačka gastronomija i zagrebačko ugostiteljstvo, zatvaranjima usprkos, nisu bitno slabiji nego prije godinu dana. Osobito je važno da nije došlo do bitnog pada profesionalnih ambicija, ni rušenja gastronomskih kriterija.
Zagreb je, dakle, u 2020. godinu ušao sa sedam fine dining restorana (Korak se formalno otvorio ovog ljeta, ali je probne goste počeo primati lani) i dočekuje iduću godinu sa sedam fine dining restorana, najviše u povijesti zagrebačkog ugostiteljstva. Sama činjenica da se ni jedan od zagrebačkih fine dining restorana nije zatvorio, u ovogodišnjim je okolnostima nevjerojatan uspjeh. Okej, neki od njih se bore dok drugima ide neočekivano dobro, ali svi su bar povremeno puni i svi odlično kuhaju.
Sve do lockdowna dostava hrane u Zagrebu svodila se uglavnom na pizze, roštilj ,burgere i sushi. Onda su krajem ožujka silom prilika skoro svi počeli nešto dostavljati, pa ste kod kuće mogli jesti Noelov tartar biftek ili Tačov ragu od malih sipica. Dobra restoranska hrana na velika je vrata ušla u domove Zagrepčana.
Otvaranje Izakaye by Time u Selskoj, koje se uskoro očekuje, simbolizira prekretnicu u potrošačkim navikama Zagrepčana. Do epidemije i potresa svi su htjeli izlaziti u restorane u centru. A sada se veliko restoransko ime, doduše u drukčijem izdanju, miče iz centra i postaje kvartovski restoran. Ovdje valja reći da čitav niz kvartovskih restorana, pizzeria i barova ove godine posluje prilično dobro.
Roštiljarne su u 2020. godini činile niz koraka koji unapređuju njihovu hranu i uslugu. Stalno se izmišljaju nova, katkad sezonska jela kao dodatak bazičnom roštiljskom programu, Budweiser je uveo opsežnu vinsku listu, a Batak ovih dana počinje prodavati buteljke jednog Marjana Simčiča, najvažnijeg slovenskog vinara. I to na čaše. Roštiljarne su se prije par godina doimale kao da su u ozbiljnoj krizi, no sada im ponovo ide vrlo dobro. Pametne roštiljarne gostima koji nemaju novca za izlazak u velike restorane nude prihvatljivo, civilizirano restoransko iskustvo.