Kao što se vidi na fotografiji, biftek koji smo danas pojeli u Esplanadinom Le Bistrou pečen je doslovno savršeno: njegov ružičasto-crveni presjek čisti je medium rare. Biftek u Le Bistrou imao je vrlo snažan okus po karameliziranoj govedini, zamirisao je cijelu terasu, nije imao doslovno ni jednu žilicu, tragove opne ni kolagena, nije pustio ni jednu kap “krvi” i ostao je slasno sočan.
Poslužen je, naravno, na vrućem tanjuru a za ocjenu pet plus nedostajala je jedino krupna sol. Biftek u Le Bistrou je i nutricionistički optimalan, jer se uz njega ne poslužuju teži ugljikohidrati nego glazirano povrće. Možda bi bilo zgodno da se ovom odlično definiranom tanjuru doda i zdjelica bearneisea, iz čisto običajnih razloga: steak s bearneiseon standardno je jelo francuske bistronomije.
Steak smo polili s par kapi snažne i elegantne Belićeve Buže, a uz njega smo pili Decanterov zlatni Lagunin Castello iz 2016. jedan od najboljih hrvatskih crnih cuveea uopće. Le Bistroov biftek, koji košta 195 kuna, zasad uvjerljivo vodi u našem natjecanju za najbolji zagrebački biftek. Podsjetimo da u obzir uzimamo isključivo odreske od bifteka (filea, pisanice) a niti jedan drugi steak.
Ime pobjednika natjecanja za najbolji zagrebački biftek objavit ćemo početkom studenog. Zagrebačka MIVA pobjedničkom će chefu darovati buteljku Numanthie Toro, glasovitog španjolskog crnog vina koje se sjajno slaže s pečenom govedinom.