Na staklima ureda Uljare Vodnjan veliki je poster Salveline Buže kojoj je Flos Olei za 2020. godinu dodijelio izvrsnih 96 bodova. Taj će poster ovih dana biti zamijenjen novim, ali s gotovo istim sadržajem, budući da je Salvelina Buža i u Flos Oleiu za 2021.osvojila punih 96 bodova i tako se ponovo uvrstila među najbolje ocijenjena ulja najbolje maslinarske regije na svijetu.
“Buža je svakako jedan od istarskih favorita,” kaže Edi Družetić nestor istarskog i hrvatskog maslinarstva, “Buža ima sve: i voćnost i pikantnost i blagu gorčinu i kompleksnu aromatiku. Istra se u svijetu mora nastaviti afirmirati autohtonim sortama poput buže,” smatra gospodin Družetić.
U petak oko dva u Uljari Vodnjan, dosadnoj kiši usprkos, trajala je prerada dan ranije ubranih maslina: u četvrtak nije kišilo. Iz Uljare koja je mirisala po neusporedivim aromama mladog ulja, pošli smo do obližnje Medeine i Salveline kušaonice. Prvo smo probali nefiltrirana mlada ulja od ranih sorti, pendolina i leccina.
Leccino je ugodno mirisao po stabljikama rajčica i artičokama, dok nas je pendolino oduševio: tople arome voća i plodova masline ispunile su kušaonicu. Za razliku od većine mladih, osobito nefiltriranih ulja, Salvelin Pendolino nije preagresivan. Ovo je ulje čak i sada u najranijoj fazi elegantno i zaokruženo, s dovoljno intenziteta i pikantnosti da bi pokazalo kako je u trenutku kušanja bilo staro tek dvadesetak sati.
Osim ulja, u Medeinoj kušaonici/ trgovini, koja je ove sezone izvrsno poslovala, probali smo i nekoliko novih vina. Malvazije s taloga, osobito Montiron, svjedoče o odličnoj berbi za bijela vina, dok je merlot Punta Greca koji će na tržište doći za otprilike tri godine, već sada iznimno koncentriran, prepun zrelog voća, ali uokviren s jako puno svježine.