Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČELA JE SEZONA SARMI Šime i Budweiser stavili su sarme na dnevne menije

okrugljak-sarma

Sarma je vjerojatno jedno od najpopularnnijih hrvatskih narodnih jela. Svi znamo da ne nema Nove godine bez sarmi i da ona prastara medijska priča o hrvatskim turistima koji na skijanje u inozemstvo voze lonce sarmi, nije posve neutemeljena.

No, zanimljivo je da je sarma jedno od rijetkih naših tradicijskih jela koje je doživjelo ozbiljno i raznoliko vrednovanje u restoranskoj industriji. Zalogajnice poput Budweiserea i Šime, koje su otvorile ovogodišnju sezonu, poslužuju velike porcije klasičnih “domaćih ” sarmi od miješanog mesa. 

Cijena sarme u zagrebačkim zalogajnicama kreće se izmedju 40 i 55 kuna, što gostu omogućuje obilan ručak za prihvatljiv novac, a restoranu solidnu zaradu. U Okrugljaku, koji kuha odlične, raskošne sarme poslužene s većim komadom suhog mesa, porcija je lani koštala 75 kuna, što nije puno za tu vrstu restorana. 

Vinodol je posljednjih godina servirao elegantne, moderne inačice sarmi: jedne su zime listovi kiselog zelja bili punjeni isključivo govedinom, što je gotovo radikalna intervencija s obzirom na zagrebački običaj koji nalaže miješano meso za nadjev.

Sarma je, što je posebno interesantno, ušla i u repertoar visoke hrvatske kuhinje, pa je Jeffrey Vella u Barbieri’su pripremao vrlo elaboriranu i sofisticiranu verziju jednog od najpopularnijih hrvatskih jela. Vidjet ćemo hoće li se ove sezone u fine dining verziju sarme upustiti Filip Horvat ili Bernard Korak. U svakom slučaju, sarme se u idućih nekoliko mjeseci neće moći izbjeći, čemu se veselimo.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

POČELA JE SEZONA SARMI Šime i Budweiser stavili su sarme na dnevne menije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min