Na fasadi bistroa i bara Hemingway preko puta zagrebačkog HNK nedavno se pojavio veliki bijeli pano s natpisom Pizza&Co. Hemingway je, dakle postao pizzeria, koja još nudi salate i tjestenine, ali i burgere. Veža u Maksimirskoj na svoju je Facebook stranicu ponosno stavila fotografiju hamburgera. Veža se otvorila prije otprilike tri godine, kao pizzeria s pravom krušnom peći. Kaschetta u Trpimirovoj od samog otvaranja drži i pizze i burgere. Public u Voltinom, uistinu veoma dobra pizzeria, također od prvog dana rada priprema i burgere.
Franko’s , vjerojatno najbolja zagrebačka pizzeria, uvela je burgere prije dva mjeseca, u sklopu širenja jelovnika koji sada uključuje i steakove, tjestenine i neke popularne street food formate. Hipsterska pizzeria Papavero na Mlinovima peče i cheeseburger. I tako dalje, i tako dalje.
Sve je više zagrebačkih lokala koji pokušavaju spojiti dva ekstremno popularna formata: pizzu i burger. Ekonomski razlozi su jasni: ugostitelji procjenjuju da će lokal koji prodaje i pizzu i burgere privući fanove i jednog i drugog, i tako lakše preživjeti sadašnja zaista preteška vremena. No, tu se javlja jedan strateški problem.
Izrada dobre pizze i izrada dobrog burgera visoko su specijalizirani i tehnološki posve različiti poslovi, koji gastronomski nemaju baš ništa zajedničko. Stoga smo pomalo skeptični prema trajnom uspjehu ovog koncepta, premda je, recimo, burger u Franko’s Pizza&Baru sasvim dobar. Logično je pretpostaviti da će vrijeme burgerpizzerija, uz par iznimki, proći skupa s otklanjanjem posljedica epidemijske krize.