Danas smo se uvjerili u uspješan primjer demokratizacije i modernizacije ponude vina na zagrebačkoj restoranskoj sceni. U Batku na Kvatriću naletjeli smo na letak s fotografijama buteljki Marjana Simčiča.
[adsense_content_v2]
Marjan Simčič iz Cegla u Brdima najvažniji je slovenski vinar i vinogradar. Simčič je samo ove godine za Chardonnay Opoka dobio čistih 100 bodova od utjecajnog talijanskog kritičara Luce Gardinija, dok je s desertnim vinom Leonardo osvojio Decanterovu platinastu medalju i 97 bodova.
Simčičeva vina u Hrvatskoj distribuira zagrebački Acrobat. Simčičeve bazične linije prodaju se u Sparovim dućanima za 115 kuna (na akciji znaju pasti na 90 kuna). Mnogi ozbiljni hrvatski restorani drže Simčičeve buteljke, bilo da je riječ o osnovnim etiketama, srednjoj kategoriji ili zaista briljantnim Opokama. Batak je najveći lanac roštiljarni u Hrvatskoj s trinaest restorana. Uskoro će ih biti još više. Batak se uspijeva širiti tako da se stalno mijenja i modernizira, ali zadržava svoj bazični karakter restorana za carnivore, s profesionalnim servisom i prihvatljivim cijenama.
Batak je, hoteći napraviti još jedan korak naprijed, prošli mjesec u posebnu ponudu uvrstio tri Simčičeva vina. Dakle, buteljke renomiranog svjetskog vinara toče se na čaše, za vrlo povoljan novac, u zagrebačkim roštiljarnama. Decilitar izvrsnog pinot grigia i veoma solidnih chardonnaya i caberneta koštaju po 28 kuna. Ova neočekivana kolaboracija Vinarije Simčič, Batka i Acrobata mogla bi postaviti nove standarde za selekciju vina u hrvatskim roštiljarnama.