Pandemija nam je uskratila mnoga zadovoljstva, ali nam je i donijela neočekivane male luksuze. Kao što je taj da kod kuće možemo uživati u hrani iz naših omiljenih restorana. Nakon prvog lockdowna vrhunski restorani masovno su se reorganizirali za dostavu. Mnogi su taj dio ponude zadržali sve do novog lockdowna, koji je u zadnjih mjesec dana proglašen u velikom broju europskih zemalja.
[adsense_content_v2]
Ambiciozniji ili dalekovidniji restorani, otišli su korak dalje. Razvili su cijele linije novih proizvoda za kuću, koje pripremaju s istim sastojcima i tehnikama kao jela u svojim restoranima. Što postaje poseban događaj kad vam na vrata stigne kutija s proizvodima s dvije Michelinove zvjezdice.
Restoran Hiša Franko chefice Ane Roš specifičan je u osebujnoj konkurenciji najboljih svjetskih restorana. Smještena na Soči, par sati vožnje od zadnje velike ceste u udolini blizu Kobarida, u kraju koji nije poznat po proizvodnji vrhunske hrane, pitomoj klimi ni prirodnom izobilju, Hiša Franko je postavila jedinstven model valorizacije malih terroira.
Sve na degustacijskim menijima Hiše Franko stiže s najviše 50 kilometara udaljenih farmi i ribarica, a neki proizvodi poput posebno fermentiranih mliječnih proizvoda i afiniranih sireva, nova su lokalna tradicija koju su uspostavili Ana Roš i Valter Kramar. Slično kao Magnus Nilsson u Fävikenu, Ana Roš i njen tim od 40-tak ljudi, u Hiši Franko su pokazali kako ono što konvencionalni um vidi kao divljinu i oskudicu, kreativni pretvara u poetični hedonizam i novi identitet. No, kad je slovenska vlada u proljeće zatvorila restorane, Hiša Franko i cijela mreža stočara, sirara, mljekara, travara i pčelara koja se razvila oko nje, ostali su na suhom kao sočanske pastrve.
Ana Roš nije imala vremena za gubljenje. Reorganizirala je ekipu, pronašla nove kanale prodaje za svoje dobavljače i sa svojim kuharima i slastičarima razvila liniju proizvoda s nekoliko ciljeva: osigurati kakav takav promet restoranu i dobavljačima, održati brend Hiše Franko u svijesti publike i promovirati turizam doline Soče i Slovenije kroz gastronomiju, sinergiju koja je funkcionirala izvrsno dok je pandemija nije dovela u pitanje.
U srijedu nam je na kućnu adresu stigla kutija iz Kobarida puna suhe trave u kojoj se udobno smjestilo pet teglica s proizvodima Hiša Franko Casa. Riječ je o liniji snackova koji se mogu jesti sami, uz vino a neki koristiti i u kuhanju. Mala kutija s grickalicama promovira i ranojesenski meni Hiše Franko. Unboxing počnije lijepom slikom mosta preko tirkizne Soče i pismom Ane Roš.
“Isprobajmo jedan magični trik. Otvorite si bocu vina, natočite čašu i krenite sa mnom na put, “piše chefica, “Ove godine meni Hiše Franko posvećen je velikom svijetu. To je zadnje poglavlje moje nedavno objavljene knjige Sun And Rain (pročitajte je, molim vas) u kojoj kroz kratke zabavne priče pokušavam objasniti važnost chefove osobnosti. Da, moja je hrana snažno povezana s prekrasnim krajem doline Soče i sa sezonama. Proljeće, ljeto, jesen ili zima, svaka ima drugo lice. Ali zadnji dodir, pravi začin mojim jelima skriva s u mom životnom iskustvu i mom djetinjstvu.” I zbog toga je cijeli svijet dolazio u Kobarid.
Ali ove godine sve se preokrenulo pa je Ana Roš, kaže, odlučila lokalne sastojke razaslati po svijetu. “Možete li zamisliti nikstamalizirane tortilje Paca Mendeza s medvjeđom šapom, pečenim kalamarima i divljim oskorušama? Zamislite japanski mochi s Valterovim sirom iz zemunice iz tolminskih planina, maslacem od kruške i tostiranim lješnjacima umjesto kikirikija. Ili super pikanti laktofermentirani gazpacho od rajčica s naše planinske farme, tomatillosa i habanera. Zamislite tom yam juhu od pastrve.”
To je ukratko ideja trenutnog menija Hiše Franko: stvaranje nove vrijednosti kroz okusne i kulturne razmjene, koje Ana Roš oduvijek ugrađuje u kuhanje Hiše Franko. Danas to ide i puno šire, pa jela u Hiši Franko odražavaju različite različite senzibilitete ljudi koji kuhaju s Anom Roš, od head chefa Kolumbijca Leonarda Fonsece preko slovenske ekspertice za kruh Nataše Đurić i nadarene hrvatske slastičarke Maše Salopek do Zagrepčana Hrvoja i Chiare Petrić koji razvijaju liniju bezalkoholnih fermentiranih napitaka za Hišu Franko.
Kutije Hiša Franko Casa su sezonske, sadrže originalne okuse doline Soče i dolaze u nekoliko varijanti, poput bazične Sun and Rain u kojoj su lokalna vina, tolminski sirevi, med od susjede i Frankove domaće marmelade, ili jesenskog paketa s čajevima od lokalnog bilja, vinima ili Valterovim sirom iz zemunice. Kupci kutije mogu slagati i sami, direktno iz špajze Hiše Franko, s podulje liste sireva, marmelada od šumskih bobica i stvari poput chutneya od ruže ili pripravaka od medvjeđeg luka.
Uvjerljivo najbolji okusi Hiše Franko Casa koju smo otvorili u srijedu su krekeri od suhih šljiva i medvjeđeg luka s tolminskim sirom i sami sir iz zemunice. S njima su stigle nevjerojatno hrskave slatko-slane kokice od heljde i ječma s medom i sumacom, spicy orasi s koprom i garam masalom, mračni dulce de leche od sirutke i maslac od jabuke s crvenim sečuanskim paprom od kojeg je cijela kuća zamirisala kao jesenski voćnjak.
Slovenija je trenutno u lockdownu i nitko ne može uživati u consommeima od pastrve s verbenom i kaffir limeom ni jelenu s garumom od pčelinjeg voska i polena koji bi u ovo doba pripremali u Hiši Franko. Zbog vladinih protuepidemijskih mjera, Ana Roš odlučila je zatvoriti restoran do 3. prosinca. Što ne znači da u međuvremenu ne možete uživati u sirevima, snackovima i marmeladama iz doline Soče. Pošta i kuhinje dobrih restorana ne zatvaraju se nikad.