Novo istraživanje koje su među hrvatskim ugostiteljima proveli Heineken Hrvatska i agencija IPSOS, potvrdilo je da je pandemija korona krize izazvala dramatičnu krizu u toj industriji. Ugostitelji su izrazito pesmistični. Lockdown je poharao radna mjesta u ugostiteljstvu, petina vlasnika morala je otpuštati većinu zaposlenih.
[adsense_content_v2]
Gostiju je manje, manje troše i zbog pandemije mijenjaju navike, mjere su na znazi, što znači da vlasnici restorana, barova, kafića i klubova moraju dodatno investirati u prilagodbu bez ikakve garancije da će preživjeti krizu. Istraživanje je provedeno u listopadu, na slučajnom uzorku članova Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske. Pitanja u istraživanju odnosila su se na poslovanje u novim uvjetima izazvanima pandemijom. Pogledajmo brojke
Pesimizam
- 63% ispitanih ugostitelja izrazito je pesimistično prema trenutno situaciji
- 54% oporavak ugostiteljstva očekuje tek za nekoliko godina i
- 25% očekuje daljnju eskalaciju pandemije i novi lockdown
- 17 % ugostitelja u idućih šest mjeseci planira zatvoriti lokale
- 24% ugostitelja planira privremeno zatvoriti u hladnoj sezoni, tijekom jeseni i zime
Sigurnost
- 60 % ugostitelja planira gostima i zaposlenicima osigurati dodatna zaštitna sredstva
- 59% ugostitelja u lokalima će podsjećati na mjere i odgovorno ponašanje
- 45% ugostitelja dodatno će educirati zaposlenike
- 33% uložit će u grijanje terasa kako bi gosti mogli i tijekom hladnijih mjeseci boraviti vani
Radna mjesta
- 20% ugostitelja moralo je otpustiti veći dio radne snage
- 42% vlasnika lokala uspjelo je zadržati isti broj radnika
- 2% ugostitelja uspjelo je zaposliti nove ljude
Nove navike gostiju
- 82 % lokala ima manje gostiju
- 77 % vlasnika lokala kaže da im gosti sada radije sjede na terasama
- 59% lokala prijavljuje da se gosti kraće zadržavaju u njima
- 34% ugostitelja primjećuje da u njihove lokale dolazi više mlađih gostiju
- 52% lokala primjećuje veći oprez gostiju
- 56 % lokala prijavljuje da gosti manje čitaju novine i časopise na stolovima