Obitelj Bekavac došla je u Dalmaciju, u područje Brela, još u 17. stoljeću. Godine 1800. jedan od izravnih predaka sommeliera Roka Bekavca počeo je graditi obiteljsku kuću i gospodarske zgrade na ulazu u Brela. Godine 1842. dovršene su prve zgrade, a obiteljsko imanje Bekavčevih dobilo je približno sadašnji izgled početkom 20. stoljeća.
[adsense_content_v2]
Bekavca dvori, niz lijepih kamenih kuća, danas su zaštićeni spomenik kulture. Sommelier Roko Bekavac odlučio je revitalizirati obiteljsku baštinu, pa iduće godine u Brelima otvara ambiciozan ugostiteljski kompleks. Radi se o restoranu koji će biti posvećen modernim interpretacijama klasične dalmatinske kuhinje, tradicionalnoj konobi s kolekcijom komercijalno nedostupnih pršuta, o vinoteci i o četiri sobe za iznajmljivanje. Vlasnici kompleksa su dvije obitelji Bekavac.
Bekavčev projekt vjerojatno će se se zvati Chateau Bekavac 1800, što zvuči atraktivno, logično i bitno drukčije od svih nama poznatih dalmatinskih restorana. U Chateau Bekavac trebalo bi se investirati, u prvoj fazi, oko 600 do 700 tisuća eura. Restoran, konoba i vinoteka otvorit će se početkom lipnja iduće godine, a sobe nešto kasnije.