Poslije bavarskog gulaša s govedinom i slavonskog gulaša sa srnetinom, u Malom Podravkinom tečaju gulaša došao je red i na svinjetinu. Odlučili smo se, naravno, za verziju s crnom slavonskom svinjom, potencijalno jednim od gastronomski najvrednijih hrvatskih sastojaka.
Crna slavonska svinja, srećom, zadnjih nekoliko godina doživljava preporod; sve je više certificiranih stada, a CSS je postao vrlo poželjan sastojak na menijima mnogih ambicioznijih restorana. Glavne značajke crne slavonske svinje jesu puno snažniji okus i visoka razina intermuskularne masnoće; svinjetina iz supermarketa uglavnom se doima bezlično u usporedbi s mesom CSS-a.
Tomica Đukić, glavni kuhar hotela Osijek, službeni je chef hrvatske nogometne reprezentacije i veliki poštovatelj crnih slavonskih svinja. Gospodin Đukić, chef meke ruke i iznimnog talenta za slaganje okusa, poslao nam je prilično elaborirani recept za gulaš od crne slavonske svinje na esekerski način.
Sastojci
Za četiri osobe
Za noklice
Postupak
Na zagrijanu svinjsku mast dodamo nasjeckani luk, pa lagano pirjamo do zlatno žute boje. Zatim dodamo sjeckanu slaninu i češnjak. Pržimo još pet minuta. Pojačamo vatru, dodamo meso crne slavonske svinje, pa pirjamo desetak minuta.
Meso posolimo, popaprimo i dodamo mrkvu, pastrnjak, peršin, dunju, paprike, klekove bobice, kim, muškatni orah i klinčiće. Sve pirjamo na srednje jakoj vatri 10 do 15 minuta. Dodamo domaću kuhanu rajčicu i nastavimo pirjati. Pomiješamo slatku i ljutu mljevenu papriku, pa pospemo po mesu.
Pustimo da se paprika sama otopi, bez miješanja, pa dodamo feferon. Pojačamo vatru i zalijemo vinom. Ubacimo pekmez od plavih šljiva, pa sve skupa pirjamo još desetak minuta. Zalijemo vodom, samo da prekrije meso, i pustimo da kuha na srednjoj vatri, dok meso ne omekša.
Po želji dotjeramo okus sa soli i svježe mljevenimn paprom. Od brašna, jaja, soli i sjeckanog lišća peršina zamijesimo i skuhamo noklice, pa serviramo uz gulaš.
Uz ovaj veoma bogati i kompleksni gulaš gospodina Đukića, preporučili bismo neki vrhunski slavonski merlot poput Beljskog, Krauthakerovog ili Mihaljevog, jer se voćna slatkoća merlota izvrsno slaže sa slatkoćom mesa crne slavonske svinje.