Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MALI PODRAVKIN TEČAJ GULAŠA 3 Chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, poslao nam je elaborirani recept za gulaš od CSS-a

podravka-eseker-gulas-3-g

Poslije bavarskog gulaša s govedinom i slavonskog gulaša sa srnetinom, u Malom Podravkinom tečaju gulaša došao je red i na svinjetinu. Odlučili smo se, naravno, za verziju s crnom slavonskom svinjom, potencijalno jednim od gastronomski najvrednijih hrvatskih sastojaka. 

Crna slavonska svinja, srećom, zadnjih nekoliko godina doživljava preporod; sve je više certificiranih stada, a CSS je postao vrlo poželjan sastojak na menijima mnogih ambicioznijih restorana. Glavne značajke crne slavonske svinje jesu puno snažniji okus i visoka razina intermuskularne masnoće; svinjetina iz supermarketa uglavnom se doima bezlično u usporedbi s mesom CSS-a.

gulas-ilustracija-1

Tomica Đukić, glavni kuhar hotela Osijek, službeni je chef hrvatske nogometne reprezentacije i veliki poštovatelj crnih slavonskih svinja. Gospodin Đukić, chef meke ruke i iznimnog talenta za slaganje okusa, poslao nam je prilično elaborirani recept za gulaš od crne slavonske svinje na esekerski način.

ESEKER GULAŠ TOMICE ĐUKIĆA

eseker-gulas-podravka

Sastojci 

Za četiri osobe

  • 1 kg mesa crne salvonske svinje narezanog na kocke (plećka, vratina)
  • 150 g suhe slanine od CSS-a
  • 100 g masti crne slavonske svinje
  • 350 g ljubičastog luka, narezanog na ploške
  • malo češnjaka, narezanog na listiće
  • 150 g mrkve, narezane na ploške
  • 100 g dunje, sitno naribane
  • 35 g pastrnjaka, narezanog na ploške
  • 35 g korijena peršina, narezanog na ploške
  • 500 g paprika, krupnije narezane
  • 2 dl domaće ukuhane rajčice
  • 35 g pekmeza od plavih šljiva
  • 35 g slatke mljevene paprike
  • 5 g ljute mljevene paprike
  • 1 manji ljuti feferon
  • 7 ili 9 klekovih bobica
  • 4 klinčića
  • 1 prstohvat kima
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol, papar
  • 1/2 litre crnog vina, poput cabernet sauvignona

Za noklice

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • sol
  • sjeckani peršin

Postupak

Na zagrijanu svinjsku mast dodamo nasjeckani luk, pa lagano pirjamo do zlatno žute boje. Zatim dodamo sjeckanu slaninu i češnjak. Pržimo još pet minuta. Pojačamo vatru, dodamo meso crne slavonske svinje, pa pirjamo desetak minuta.

Meso posolimo, popaprimo i dodamo mrkvu, pastrnjak, peršin, dunju, paprike, klekove bobice, kim, muškatni orah i klinčiće. Sve pirjamo na srednje jakoj vatri 10 do 15 minuta. Dodamo domaću kuhanu rajčicu i nastavimo pirjati. Pomiješamo slatku i ljutu mljevenu papriku, pa pospemo po mesu.

Pustimo da se paprika sama otopi, bez miješanja, pa dodamo feferon. Pojačamo vatru i zalijemo vinom. Ubacimo pekmez od plavih šljiva, pa sve skupa pirjamo još desetak minuta. Zalijemo vodom, samo da prekrije meso, i pustimo da kuha na srednjoj vatri, dok meso ne omekša.

Po želji dotjeramo okus sa soli i svježe mljevenimn paprom. Od brašna, jaja, soli i sjeckanog lišća peršina zamijesimo i skuhamo noklice, pa serviramo uz gulaš.

Uz ovaj veoma bogati i kompleksni gulaš gospodina Đukića, preporučili bismo neki vrhunski slavonski merlot poput Beljskog, Krauthakerovog ili Mihaljevog, jer se voćna slatkoća merlota izvrsno slaže sa slatkoćom mesa crne slavonske svinje.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

MALI PODRAVKIN TEČAJ GULAŠA 3 Chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, poslao nam je elaborirani recept za gulaš od CSS-a

by Promo time to read: 2 min