Matična stanice izoliraju se iz sala i mišića žive životinje, malom invazijom sličnom biopsiji. Te se stanice stavljaju u kulturu koja ih hrani i omogućava im rast dok ne počnu tvoriti tkivo. Stanice se zatim “uzgajaju” u bioreaktoru od 1200 litara zajedno s biljnim sastojcima kako bi komnačni proizvod dobio sve potrebne nutrijente. Tako otprilike izgleda tehnika kojom, tvrde njeni pioniri, možemo proizvoditi pravo meso, ali bez ubijanja životinja.
[adsense_content_v2]
Singapur je prva zemlja na svijetu koja je zakonski odobrila ovaj način proizvodnje mesa. “Ovo otvara put komercijalnoj proizvodnji manjeg obima u Singapuru,” najavio je američki startup Eat Just, koji je izborio ovu dozvolu.
Eat Just se priprema za prodaju piletine napravljene u laboratoriju, koju će prodavati u obliku nuggetsa. Cijena jo nije objavljena, ali direktor Josh Tetrick najavio je da će biti ista kao cijena vrhunske piletine, oko 50 dolara po komadu, i da će prvo biti dostupna u nekim singapurskim restoranima a “vrlo brzo nakon toga” cijena će početi padati.
Prva cijena bit će visoka zbog proizvodnje u malim količinama koja troši više energije, i zbog ograničene dostupnosti. Osim što ne zahtijeva ubijanje životinja, ovakva proizvodnja mesa i puno manje zagađuje.
“Jednom kad proces počne, teoretski je moguće neograničeno proizvoditi meso bez dodavanja novih stanica. Dva mjeseca proizvodnje može dati 50 tisuća tona mesa iz deset mišićnih stanica žive svinje,” objasnio je Tetrick.
Čini se kao obećavajuće rješenje. Globalna potražnja za mesom je tolika da je industrija zapravo već godinama ne može u potpunosti zadovoljiti, i mesna industrija postaje sve neodrživija ekološki, za uvjete rada i etički.