Što su glavni problemi hrane u dostavi? Temperatura i prezentacija. Hrana koju naručujete dolazi ili prehladna ili zaparena, ako se transportira u toplim kontejnerima . Para koja nastaje u tim kontejnerima nužno mijenja strukturu tijesta vaše pizze i mozzarelle, prekuhava vašu pastu, a o ozbiljnijim jelima baziranima na pečenom mesu ili pečenoj ribi da ne govorimo.
[adsense_content_v2]
Drugo, jela koja dobivate doma često se doimaju pomalo zbrčkano i neuredno i baš nikad ne izgledaju kao u restoranu. Iznimka su jedino hladna jela poput sushija i tartar bifteka, koja su idealna za dostavu.
Zbog tih su problema pojedini i to oni najugledniji fine dining chefovi poput Guya Savoya (dugogodišnje tri zvjezdice) odlučili dostavljati polugotova jela, koja gost mora dovršiti kod kuće. Takav pristup dostavi zahtijeva malo više rada i malo manje komfora od istresanja sadržaja dostavne posude na tanjur, ali s druge strane, nije li sjajan osjećaj surađivati s kuhinjom jednog Guya Savoya i još jesti tek skuhana, topla jela?
Zagrebačka Esplanada prva je među najboljim restoranima u Hrvatskoj primijenila takav način dostave. Jučer smo, naime, dobili veliku posudu od folije, dimenzija prosječne pećnice, zamotanu u još tri sloja folije, u kojoj se nalazio file divljeg brancina s puno povrća shiitake gljiva. Dobili smo i uputstvo da brancina dovršimo u pećnici, osam do deset minuta na 200 stupnjeva.
Kako volimo malo sočniju ribu, pećnicu smo zagrijali na 180 stupnjeva. Poslije osam minuta dobili smo jelo restoranske kvalitete i restoranskog izgleda. Filei brancina bili su gotovo savršeno pečeni, slasni i sočni, komorač i šparoge još čvrsti baš kako treba, a patlidžani i male rajčice kremasti. S par kapi Chiavalonova Mladog ulja, Esplanadin se paket s brancinom i povrćem pretvorio u uvjerljivo, ali uvjerljivo najfinije toplo jelo iz dostave koje smo probali tijekom oba lockdowna.
Nije puno zaostajao ni tradicionalni Esplanadin bakalar na crveno, koji se u ovo doba godine redovito kuha u Le Bistrou. Bakalar je stigao u plastičnoj vrećici, s hrskavim, blago aromatiziranim crostinima. Sadržaj vrećice tavili smo u rajnglu srednje veličine, pa polako zagrijavali desetak minuta. I opet smo dobili izvrsno restoransko jelo, servirano na optimalnoj temperaturi.
Esplanadin pristup dostavi dosad je najinventivnija i najuspješnija opcija za hrane za van kad je riječ o fine dining restoranima. Polugotova restoranska jela zapravo su jedini način da kod kuće doživite barem dio iskustva pravog fine dininga. I u svemu tome još i nešto kuhate.
Osim brancina i bakalara, jučer smo još probali vrlo finu salatu od rižinih rezanaca, malih kozica i hrskavog povrća u dresingu od kikirikija, kokosova mlijeka i curryja, tradicionalni bakalar in bianco, klasične Esplanadine štrukle koje su došle vruće jer štrukle nema smisla dogrijavati, i raskošni quiche s dimljenim lososom i hrenom.
Među lijepim, dekorativnim božićnim kolačićima osobito su nam se dopali linzeri i vanili kiflice s vrhovima umočenima u čokoladu. Esplanada je u božićnom lockdownu ozbiljno podigla razinu dostave, pokazujući zašto već najmanje četvrt stoljeća čvrsto drži status najboljeg hrvatskog hotela (premda nije najluksuznija).