Cap Aureo u rovinjskom Grand Parku mogao bi postati najbolji restoran u Hrvatskoj. Kuhanje hrvatsko malteškog chefa Jeffreya Velle elaboriranije je i tehnički superiorno svim drugim kuhinjama u zemlji: neki su nam ugledni chefovi, uključujući pojedine sudionike ove ankete, to više puta naglasili.
[adsense_content_v2]
Vellin se jelovnik stalno mijenja, a verzija od dvadeset sljedova iznimno je ambiciozna i u svjetskim okvirima visoke gastronomije. Gospodin Vella koristi najvrednije lokalne sastojke poput bijelih tartufa, škampa i vrhunskog ulja, i spaja ih s najdragocjenijim internacionalnim sastojcima poput luksuznih kavijara.
U Cap Aureu večerali smo tri puta unatrag 16 mjeseci: svaki smo put bili sve snažnije impresionirani Vellinim tanjurima, koji nisu samo među najukusnijima i najmodernijima nego i najljepšima u Hrvatskoj.
Zašto se , dakle, Cap Aureo nije plasirao na prva tri mjesta? Zato što se i dalje radi o nedovršenom projektu. Interijer s vanjskim staklenim i metalnim pregradama u visini očiju prilično je nespretan i poništava efekt spektakularnog pogleda na rovinjski akvatorij i stari grad. Dapače, u Cap Aureu osjećate se kao u stakleniku ili kavezu; nije nam jasno što su arhitekti mislili. Vinska karta uglavnom je konvencionalna, s vrlo malo zaista uzbudljivih i originalnih vina. Servis je veoma ljubazan, ali baš ne razumije o što je ideja Cap Aurea i kako se konobari trebaju ponašati u tako visokom žanru restorana.
Problem Cap Aurea jest neusklađenost između briljantnog Veliina kuhanja i drugih segmenata koji restoran čine velikim. Zato je, pretpostavljamo, Cap Aureo zauzeo “tek” šesto mjesto u ovogodišnjem izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice.