Nav gotovo da i nema formalnu poslugu nego gostima većinu jela poslužuje sam chef Tvrtko Šakota, čim ih dovrši. Navova vinska karta prilično je diskutabilna, a piva uopće nema. Nav ne želi primati više od petnaestak gostiju odjednom. Nav naravno nema jelovnik. Nav, dakle, nema nekoliko bitnih restoranskih značajki.
[adsense_content_v2]
Pa ipak, Nav je osvojio 100 bodova i peto mjesto u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine, što znači da su birači, profesionalci iz restoranske industrije, prepoznali izvanredan značaj ovog hrvatskog modernističkog omakasea.
Što je, zapravo, Nav? Nav je laboratorij visoke kuhinje, u kojem se istražuju krajnje gastronomske mogućnosti vrlo lokalnih i mikrosezonskih, uglavnom ekološki uzgojenih sastojaka. I taj laboratorij proizvodi neke od najuzbudljivijih okusa i tekstura, koji se mogu jesti ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu svijeta. Drugo, iznimno je važno da je chef Šakota uspio pronaći održivi poslovni model za pionirski i zahtjevan posao kojim se bavi.
Stoga je zapravo logično što se Nav, premda nema neke tipične restoranske značajke, uvrstio među najbolje hrvatske restorane. A svakako je najmoderniji.
Naslovna fotografija/NAV Instagram @stosicart22