Crveni kupus puno je kompleksniji, bogatiji i nekako gastronomskiji od običnog bijelog kupusa. Nažalost, crveni se kupus nikad nije probio u hrvatski restoranski mainstream. Katkad i samo ponegdje možete naručiti salatu od crvenog kupusa, no kuhana jela od ovog zelja privlačne boje zadržala su se gotovo isključivo u sferi kućnog kuhanja.
Crveni kupus voli i slatke i kisele okuse, pa smo zato u ovaj recept dodali brusnice i kisele jabuke. Kiselo-slatki karakter čini crveni kupus zabavnim i podesnim prilogom uz nešto temperamentnije pečene kobasice, poput Podravkine Pepice iz edicije Grill Majstor. Ime Pepica dolazi, naravno, od peperoncina, dakle od ljutih papričica.
Sastojci
Očistite i naribajte kupus. Vrlo fino nasjeckajte luk. Brusnice stavite u toplu vodu,da se natope. Naribajte jabuku i odmah je nakapajte limunom da ne oksidira.
Na mješavini maslinova ulja i maslaca dinstajte luk. Ljubičastom luku treba malo dulje nego žutom luku, ali svejedno stalno miješajte, jer luk nipošto ne smije zagorjeti; zagori li luk i kupus će postati neugodno gorak.
Kad luk dobije blago zlatnu boju, ubacite kupus. Odmah dodajte sol, papar, kim, muškatni orah, dimljenu crvenu papriku i veliku žlicu smeđeg šećera. Zalijte s crnim vinom koje nema puno tanina. Kad vino ispari dodajte balsamico. Ako nemate kvalitetan balsamico, a kvalitetan balsamico počinje s cijenom od oko 60 do 80 kuna za dva decilitra, dodajte običnu vinsku kvasinu. Nemojte zgušnjavati jeftin balsamico kao što to čine brojni restorani: radi se o potpunoj besmislici.
Ubacite brusnice i jabuku. Pirjajte dvadesetak minuta podlijevajući s malo vode. Imate li pri ruci bilo kakav kućni temeljac, to je definitivno bolja opcija od vode. U međuvremenu lagano tostirajte dimljene bademe prerezane na pola. Pred sam kraj kuhanja dodajte bademe, koji će zelju dati hrskavu teksturu.
Servirajte uz pečenu kobasicu s nekim ozbiljnim, karakternim senfom ili kondimentom od senfa, poput Filipecove Samoborske muštarde, najboljeg hrvatskog kondimenta svih vremena. U idealnom svijetu uz ovo bismo jelo poslužili Tomčev Rizling iz amfore, jer on ima dovoljno kiseline, dovoljno prikrivene slatkoće i dovoljno tanina i tijela da bi se izvrsno složio s kompleksnim okusima malo elaboriranijeg crvenog zelja, kao i s ljutom pečenom kobasicom.
No, to je vino prilično skupo i ne baš lako dostupno, pa bismo kao alternativnu opciju predložili Korakov Rizling ili Vrhunski traminac Iločkih podruma, čija gustoća, bogati bouquet i botritični aftertaste mogu dobro funkcionirati uz zelje s brusnicama.