Ovogodišnji božićni praznici donose dvije velike promjene. Prva je da sve i čemu smo inače za Božić uživali vani sada selimo u naše domove. Druga je da ćemo ove godine promijeniti način na koji pijemo Jägermeister. Tako otprilike glasi božićna poruka riječkog barmena Dorijana Skoblara i mladog kuhara Dorijana Španića iz restorana Macao na Krku, koji su za Jägermeister Hrvatska razvili novi sezonski koncept, božićne kolačiće i tople koktele s Jägerom.
Koliko ćemo ovu suludu godinu pamtiti po ograničenjima, pamtit ćemo je i kao godinu u kojoj smo otkrili zadovoljstvo uživanja kod kuće. Kuhanje. Mirna druženja. Hobije i onu vrstu dokolice u kojoj se rađaju najkreativnije ideje. Sad je vrijeme za lampice, malo društvo, stan koji miriše na tople kolače i cimet i par hladnih boca omiljenog pića. Kvarnerski dvojac dosta nam je koncizno objasnio zašto im je Jägermeister ove godine obojici božićna inspiracija; umjesto da pričaju dali su nam recepte.
Za 40-tak keksa
Zakuhajte vodu u većem loncu i na njega stavite vatrostalnu zdjelu. U zdjelu dodajte maslac, čokoladu i Jägermeister SCHARF i polako miješajući otopite čokoladu.
U zdjeli pomiješajte prvo suhe sastojke, dodajte im tekuće sastojke i sve zamijesite. Mijesite dok ne dobijete glatku ljepljivu smjesu. Smjesu stavite u hladnjak na sat vremena. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Ohlađenu smjesu na radnoj površini razvaljajte i pospite s malo brašna da se ne lijepi. Kalupima izrežite oblike i stavite ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, dok ne dobijete zlatno žute kekse. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade. Kekse poslužite sa zdjelicom Čokomeister SCHARFA i umačite ih u Čokomeister ili ih ukrasite njime.
Kolačiće s Jägermeisterom dosljedno poslužite s koktelom na bazi SCHARF-a s jagodom i crnim ribizom. “Kontrast čokolade i voća uz biljni liker s pikantnomo notom i aftertasteom đumbira izazvat će erupciju okusa uz kekse s Čokomaisterom,” kaže Skoblar.
Ulijte SCHARF u šalicu, dodajte sirup jagode i zalijte zagrijanim sokom crnog ribiza. Ubacite komadić zvjezdastog anisa.
za 40-tak kuglica
U zdjelici izmiješajte mljevene kekse, mlijeko u prahu i šećer. Dodajte cimet u prahu i miješajte da se sve spoji. Zatim dodajte maslac i miješajte da dobijete glatku smjesu. Dodajte Jägermeister. Smjesu ohladite u hladnjaku. Mora biti dovoljno čvrsta da od nje možete oblikovati kuglice. Kuglice uvaljajte u drobljenje lješnjake i vratite ih u hladnjak. Servirajte ih hladne.
“Meister kuglice imaju onu pravu, čarobnu adventsku notu. Zaljubili smo se u njih zbog kombinacije intenzivnih okusa cimeta i Jägermeistera, a vjerujemo da ćete se i vi zaljubiti. Naravno, ovu atmosferu smo prenijeli i u tekući oblik. Spicy Applemeister je klasična kombinacija jabuke i Jägermeistera u toploj varijanti, no uz dodatak Ginger Beera dobiva onu vrhunsku, dominantnu aromu,” kaže Dorijan Španić.
Ulijte Jägermeister u šalicu, dodajte sok limuna i ginger beer. Zalijte zagrijanim sokom jabuke. Ubacite štapić cimeta i promješajte. Uživajte u zimskim notama.
Ako mislite da se ovog božića niste spremni upustiti u kućnu miksologiju, idelan ste kandidat za prebatched koktele. Dorijan Skoblar i Jägermeister Hrvatska razvili su novi koncept prebatched koktela Drink My Soul. Trend prebatched koktela počeo je prije pandemije ali od proljeća je doslovno eksplodirao. Barovi su zatvoreni, ali kokteli u bočicama koji vam stižu na vrata, omogućuju da u par sekundi kod kuće poslužite piće barske kvalitete. Najjači brendovi, barova i pića, spremno su odgovorili na novu potražnju. Prvi u seriji od šest prebatched koktela je Hot Fashioned, varijacija klasičnog Old Fashioned koktela koji spaja slatkoću i gorčinu. Originalna baza za Old Fashioned je whiskey, ali danas pravila gotovo da nema, od Mezcal Old Fashioneda, Gin Old Fashioneda sve je stvar barmenove vještine i kreativnosti.
“Hot Fashioned ima zanimljivu prepoznatljivu notu naranče u sebi. Za to je zaslužan narančin bitter u kombinaciji s bitterom klinčića i anisa,” kaže Skoblar. “Baza ovog prebatched koktela je Skoblarov favorit Jägermeister SCHARF (odatle hot u imenu). Biljni sastojci, afertaste đumbira i note naranče u SCHARFU daju karakter ovom perfektno balansiranom piću. Jednostavno otvorite bočicu i servirajte s ledom i kriškom naranče. “ Na etiketi novonastalog proizvoda, koktel sadrži i “ljubav”. Upravo ta stavka, bitna nam je za ukazivanje na to da još uvijek, u ovako teškim situacijama za ugostiteljstvo postoje ljudi koji vole svoj posao.
Barmen Dorijan Skoblar 22. prosinca poklanja 10 Old Fashioneda. Pratite ga na Instagramu.
Foto/Daniel Brajan