Petra Jelenić godinama radi najbolje macaronse u Hrvatskoj. Macaronsi su jednostavna radost ali nisu jednostavna slastica i zato je teško pronaći stvarno dobre. Srećom, Petra Jelenić je svoje macaronse nedavno počela prodavati preko web shopa Petra i Mak.
[adsense_content_v2]
Web shop je otvorila u suradnji s akademijom Majstor kuhar chefa Branka Ognjenovića. “Moja opsesija makom nije od jučer. Već sam pomalo I dosadna s time no teško mi se odvojiti. Mak mi nije samo jako ukusna namirnica već i svojevrsni vremeplov u razne faze mog života. Lijepe i neprežaljene i možda malo manje lijepe.
Mak me više puta raznježio, razljutio a bogami I izbio mi zrak iz pluća. Prati me u stopu- Ili sam ja samo tako “zabrijala”. No što je- tu je. Petru prati mak I mak prati Petru,” napisala je Petra Jelenić u Instagram najavi projekta. .
U ponudi osim macaronsa možemo očekivati još tortu od maka, Petrine fetiš namirnice, ali kako nam je rekla, nema namjeru previše širiti listu slastica na internetu. Petra Jelenić kaže da je projekt Petra i Mak svojevrsna reakcija na korona krizu, ali zasigurno ima dugoročni potencijal. Zatvaranje Petrine zagrebačke slastičarnice Mak na konac ostavilo je veliku prazninu u slastičarskoj kulturi grada i svakako bi bilo dobro kada bi široj publici bio dostupan barem dio sve zrelijeg i zanimljivijeg rada najbolje hrvatske slastičarke.
U međuvremenu, nakon (pre)dugo vremena ponovno smo probali njene macaronse i sjetili se koliko su dobri, od perfektne teksture do intenzivnih finih okusa. Mak i med i lješnjak su nam favoriti, a u web shopu Petra i Mak može se kupiti još pet vrsta macaronsa, od čokolade, vanilije, crnog ribiza, maline, limuna i pistacija, po cijeni od 12 do 15 kn po komadu i upakiranjima od šest, 12 i 20 komada. Dostava je zasad ograničena na Zagreb i okolicu, a najmanja pakiranja od šest komada imaju samo kao u pick up na adresi Samoborska cesta 134. Mala pakiranja mogu se kupiti i u trgovini Rougemarin Doma.
Neka vas ne začudi što Petra i Mak macaronse isporučuje smrznute, naglo zamrzavanje na -40 je najbolji način čuvanja ove delikatne slastice u transportu. Nakon što se odmrznu, macaronsi dolaze u idealno stanje u kakvom su bili kad su tek napravljeni, nisu isušeni, hrskavi su izvana i kremasti iznutra. Petra i Mak radi male šarže od 50 komada od svake vrste, tako da u kombinaciji sa šokiranjem kupci mogu dobiti najsvježije macaronse.