“Stanje je teško i pomoć će ovdje trebati još barem dva do tri tjedna, teško nam je to uopće procijeniti”, rekao je u srijedu za N1 chef zagrebačkog El Tora Mario Mihelj, jedan od hrvatskih kuhara koji su nakon katastrofalnog potresa u Petrinji, Glini i Sisku u utorak u središtu Petrinje organizirali javnu kuhinju u food trucku.
[adsense_content_v2]
“Prema našoj procjeni, trebat ćemo kuhati četiri do pet tisuće obroka dnevno,” rekao je Mihelj. Namirnice doniraju građani, nevladine organizacije, ugotiteljske udruge, restorani. Timovi Hrvoja Kroflina i Matije Bogdana iz restorana ManO i ManO2 javili su se iz sela Sibić kraj Petrinje gdje kuhaju za ljude koji su noć nakon potresa proveli u automobilima i na otvorenom.
Log into Facebook
Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
Mihelj je rekao da će centralna kuhinja u Petrinji kuhati za cijeli kraj , a hranu će radi efikasnije organizacije distribuirati Crveni Križ. Osim centralne kuhinje koja će biti u grijanom šatoru, najavio je El Torov chef, podignut će se još jedan šator u kojem će ljudi bez domova moći sjesti, zagrijati se i pojesti obroke na toplom.
”Trenutno dobro stojimo s namirnicama, ono što nam treba je bolja organizacija. I ovo što smo uspjeli dosad organizirati je u redu s obzirom na činjenicu da je sve ipak odrađeno u samo 24 sata ali uvijek može bolje.”
Log into Facebook
Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
Chef Mate Janković na svom je Facebook profilu građane koji doniraju namirnice za Petrinju zamolio da doniraju veće količine jedne namirnice (50 kilograma krumpira, 20 litara ulja, 10 kilograma mesa i slično), a ne miješane pakete s manji mkoličinama više namirnica, kako bi se izbjeglo trošenje previše vremena na sortiranje namirnica i organizaciju kuhanja na terenu. Za sve informacije kako pomoći hrvatskih kuharima koji će ostati u Petrinji hraniti građane, pratite Facebook stranicu Chef kuha doma.