Santa Elisabetta očigledno je postala najomiljenije hrvatsko sommeliersko vino. Naime, u lanjskom izboru za Vino godine pobijedila je Santa Elisabetta iz berbe 2015. da bi ove godine uvjerljivo trijumritala Santa Elisabetta iz berbe 2016. Štoviše, nova Santa Elisabetta osvojila je čak 124 boda, što je 36 bodova više nego lani, kad se zadržala na 96 bodova. Ne sjećamo se da je bilo kada bilo koje naše vino toliko dominiralo ukusima domaće stručne javnosti.
Santa Elisabetta sasvim je specifično vino. Ono je proizvedeno drastičnim vinogradarskim procedurama, koje podrazumijevaju katkad čak i 70 posto zelene berbe. Posljedica je visoko koncentrirano, visokoalkoholno, visokoekstraktno vino s visokim kiselinama.
Analitički i organoleptički gledajući, svi su sastojci Santa Elisabette prilično impresivni. Osobito je važno što nova Santa Elisabetta precizno odražava sortni karakter i zaista specifičan terroir motovunskih vinograda. Santa Elisabetti iz 2016. treba dosta vremena. Ovaj veliki teran ući će u svoju najbolju fazu za najmanje tri do četiiri godine.
No, ionako je krajnje vrijeme da se na hrvatsku vinsku scenu uvede vrednovanje dulje odležanih vina i prepoznavanje značaja pojedinih berbi. Braća Benvenuti i novom su Santa Elisabettom, kao i nizom ranijih Terana i slatkih vina, dokazali da spadaju u uzak krug najambicioznijih i najuspješnijih hrvatskih vinara.