Poznati restoran u Katowicama u Poljskoj pronašao je jedan od originalnijih načina borbe protiv produljenog lockdowna. Restoran Bułkęs svoje goste prijavljuje kao profesionalne kušače. U restoranu provode sve protupandemijske mjere.
Gosti na ulazu moraju izmjeriti temperaturu i potpisati tri dokumenta: izjavu o tome jesu li preboljeli Covid, izjavu o tome jesu li u zadnje vrijeme boravili u inozemstvu i ugovor kojim ih restoran angažira kao kušače za honorar od jedne i pol kune . Uz jela, konobari gostima donose formulare u koje ovi upisuju ocjene i dojmove o hrani i kuhanju, a honorar im isplaćuju na kraju večere.
“Napravili smo što god smo mogli da preživimo,” izjavila je vlasnica restorana Sylwia Herbut, “ali troškovi hladnog pogona značajno nam premašuju prihode. Situacija je postala neodrživa. Odlučno ću braniti svoje razloge ako treba i na sudu, jer poljska vlada nam zabranjuje rad, ne daje pomoć, ne oslobađa nas od poreza, riskiramo bankrot.Ž”
Na prvu smjenu pred restoranom Bułkęs u redovima su čekali deseci “kušača”, po snijegu i velikoj hladnoći. Na otvorenje su došla i dva sanitarna inspektora i tri policajca. Glasnogovornica lokalne policije potvrdila je da će protiv vlasnice restorana podnijeti prekršajnu prijavu.