Prije dosta godina, genijalni chef Ferran Adrià odredio si je životnu misiju – istraživanja korijena i evolucije ljudske prehrane kroz koje će sistematizirati svo postojeće znanje o tom području.
Taj golemi projekt dosad je proizveo nekoliko zanimljivih knjiga, i rastuću bazu znanja o namirnicama i tehnikama kuhanja. Nova Adrijina knjiga The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking u Phaidonovu izdanju, treća je u kolekciji Bullpedia, nakon knjige o kavi Coffee Sapiens objavljene 2019. i knjige o definiciji kuhanja What is Cooking objavljene lani.
Adrijine knjige su multidisciplinarni projekti, u kojima surađuje s arheolozima, antropolozima, povjesničarima i chefovima. The Origins of Cooking podijeljenja je u četiri poglavlja koja obrađuju ključne faze evolucije čovjekove prehrane od paleolita prije otkrića vatre, preko otkrića vatre i njenog korištenja za kuhanje, do tranzicije nomada i sakupljača plodova u ratere i izuma glinenog posuđa koje je napravilo revoluciju u povijesti prehrane. Dijelovi ove slagalice polako postaju prepoznatljivi u povijesti fine dininga i prehrane kao užitka, piše Fine Dining Lovers.