I kad ga Gordon Ramsay u Hell’s Kitchenu bijesno baca preko cijele kuhinje i kad Michel Troigrois u njemu studiozno dovršava umak za legendarno jelo svoga oca, posuđe od inoksa klasičan je izbor profesionalnih kuhara. Zašto baš inoks? Zato što je pristupačan, dobro provodi toplinu i praktički je neuništiv.
Inoks je skraćeni oblik francuske riječi inoxydable. Posuđe od inoksa ne oksidira jer je u njegovoj leguri najmanje 10,5 posto kroma. Engleski naziv stainless steel označava još jednu važnu osobinu ovog materijala, da se na njemu vrlo teško stvaraju mrlje. Uz otpornost na grebanje, kiseline i lužine i versatilnost (od inoksa se proizvodi golemi raspon modela posuđa i kuhinjskih uređaja) posuđe od inoksa logičan je izbor kad trebate heavy duty posuđe s kojim ćete kuhati često i kuhati puno, s konzistentnim rezultatom.
Zanimljivo je da je posuđe od inoksa relativno novi izum. Visoku otpornost na koroziju ove legure čelika i kroma, prvi je otkrio francuski metalurg Pierre Berthier, 1821. godine. On je inoks prvo preporučio za jedaći pribor, no metalurzi njegova doba nisu znali proizvesti leguru s malo ugljika i puno kroma, pa je taj pribor bio lomljiv i nepraktičan.
Tek je Nijemac Hans Goldsmith na samom kraju 19. stoljeća razvio proces proizvodnje kroma bez ugljika, a materijal od kojega su napravljeni naši lonci prvi je napravio Francuz Leon Guillet negdje 1910. godine, da bi ga u raznim primjenama usavršili šampioni industrijske revolucije, od Germaniawerfta Friedricha Kruppa do Elwooda Haynesa i Harryja Brearleya, utemeljitelja američke industrije inoksa. Inoks se danas koristi u svemu, od medicinskih instrumenata i aviona do nakita.
Fancy metal iz 19. stoljeća koji se isprva koristio samo za posebne dijelove parobroda i finu mehaniku, danas je toliko neizbježan u našoj svakodnevnici da o njemu ni ne razmišljamo.
I više nije ekskluzivno njemački, američki ni francuski proizvod. Posuđe od inoksa danas je tržište s jakom koknurencijom brendova i dizajnera u cijelom svijetu.
Od 1. veljače do 15. ožujka u trgovinama Lonci&Poklopci by Bajde. u Zagrebu, Puli, Splitu, Zadru i Rijeci traju Dani Korkmaza, tijekom kojih posuđe i uređaje ovog popularnog turskog brenda prodaju s popustima od 30 do 50 posto. Na ponudi je sve od inoks lonaca, tava i setova, do uređaja poput aparata za kuhanje turske kave, ali i tostera koji peku i meso, kuhinjskog pribora i noževa. Evo par praktičnih savjeta kako investirati i najviše izvući iz posuđa od inoksa.
Ovisno što vam treba. Općenito, tave od inoksa smatraju se najboljim izborom za prženje jaja i pohana jela i odličnim izborom za sotiranje. Lonci od inoksa su klasika, posebno veći lonci za kuhanje tjestenina i temeljaca ili kuhanje na pari. Odlična je investicija kupiti plitki lonac od inoksa s debljim dnom za kuhanje umaka, a ako su vam tave od gusa preteške, veće, tave od inoksa također ćete moći koristiti na jako visokim temperaturama i za pečenje u pećnici. Treba li vam, pak, više komada posuđa, akcije i sniženja setova posuđa su idealna situacija, jer kad sniženu cijenu seta podijelite na pojedine komade, vidjet ćete da ste prošli i bolje nego što mislite.
Kod kupovanja setova treba paziti na sastav kompleta. Zlatno pravilo za kupovanje setova je: jedna velika tava s debljim dnom. Jedna tava za sotiranje, to su velike tave s ravnim stijenkama i poklopcem, koje s koriste za brza jela pripremljena na visokim temperaturama, parenje povrća i sl. Srednji ili manji lonac za umake. Veliki lonac za temeljce i tjestenine. Pekač, duboka posuda debelih stijenki s masivnijim poklopcem. S ovakvim sastavom vrlo je vjerojatno da će vaš novi set pokriti većinu vaših potreba godinama u budućnost.
Pogledate li bolje, vidjet ćete da posuđe od inoksa ima male pečate ili oznake s brojevima. Najčešće je to 18/10. Ta brojka označava količinu kroma i nikla u posuđu. Većina lonaca od inoksa koje ćete kupiti ima 18 posto kroma i 10 posto nikla i spada u inoks seriju 304 od koje se radi velika većina posuđa od inoksa. Osim serije 300 postoje još i serija 200 i serija 400. Posuđe s oznakom 18/8 nema nikakvih bitno različitih karakteristika od onoga s oznakom 18/10, proizvođači tu razliku koriste tek kao marketinšku priču. Na tržištu je dostupno i posuđe od inoksa 18/0, koje je jeftinije i niže kvalitete, a zbog odsustva nikla podložno je i koroziji. Ekskluzivnije inoks posuđe može biti iz serije 304 ili 316, što znači da ima više nikla i molibden pa je još otpornije od klasičnog i skuplje. Ostale serije koriste se u industriji. Koji god inoks lonac kupili, razlike u svakodnevnom kuhanju bit će zanemarive.
Konstrukcija posuđa od inoksa znači da se tave i lonci od dna do stijenki zagrijavaju ravnomjerno, pa se hrana kuha sa svih strana istodobno. Ako jelo zahtijeva kuhanje na srednjoj ili jakoj vatri, uvijek vatru namjestite na malo nižu. Nove tave od inoksa morate pripremiti za kuhanje jednako kao i one od gusa. Dobro ih zagrijte da se čelik malo raširi i tek onda premažite masnoćom da se mikropore zatvore. Hrana vam se neće lijepiti a tave će dulje trajati. Da biste znali je li tava dovoljno zagrijana, rub mora biti jako vruć na dodir, a ako u nju ubacite malo vode, kap mora kliznuti po tavi kao kuglica. Pazite da ne pregrijete posuđe od inoksa. Ulje uvijek stavljajte na vruće tave. Kad meso ili drugu hranu tek stavite na vruću tavu od inoksa malo će se lijepiti, ali to je u redu. Znat ćete da je spremno da ga okrenete kad se odlijepi od dna.
Blistave nove tave i lonci od inoksa mogu dugo ostati takvi ako ih pravilno održavate. Vruće posuđe od inoksa nakon kuhanja nikad nemojte stavljati pod mlaz hladne vode. Ekstremne promjene temperatura mogu iskriviti metal. Pustite da se ohladi na štednjaku pa onda operite. Ako morate sastrugati zapečene ostatke hrane s inoksa, nemojte koristiti metalne četke ni ribalice. Ako su mrlje tvrdokorne, na hrapavi dio obične spužvice stavite sode bikarbone i izribajte. Posuđe od inoksa može se normalno prati u perilici. Ako nakon pranja na njemu ostanu mrlje, naprosto ga ispolirajte, najbolje krpicom od mikrofibre umočenom u alkoholni ocat.
Prednosti ekspres lonca ne treba puno objašnjavati. Kuhanje pod pritiskom dramatično skraćuje vrijeme pripreme, troši manje energije i koncentrira okuse. Hrana je zdravija, kuhinja čišća. U ekspres loncu možete kuhati u vodi i na pari, možete sterilizirati i pasterizirati, jedino što ne možete je pržiti. Birajte ekspres lonac veličine koja je realna za vaše potrebe, s dobrim sigurnosnim ventilima i barem dva stupnja regulacije pritiska.
Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s lancem Lonci&Poklopci by Bajde