Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako dvije posve različite mikrolokacije govore o sudbini ugostiteljskog biznisa u Zagrebu

amruseva

Amruševa je mala ulica koja povezuju Petrinjsku i Palmotićevu. Ok, Amruševa ima par kućnih brojeva i iza Petrinjske prema Teslinoj, no taj dio Zagreba ionako smatramo Zrinjevcem. E sada, mala Amruševa, onaj njen segment između Petrinjske i Palmotićeve, omeđen velikim donjogradskim palačama, donedavno se mogla pohvaliti s tri lokala.  Prvi je bio veliki gastrotainement restoran Time.

Ulaz do Timea smjestio se Eggspress, bistro posvećen jajima na tisuću načina. Prije Eggspressa, u tom se prostoru nalazio atraktivno uređen ali grozno vođen Elfs and Bubbles bar. Znakovito je, u svakom slučaju, da se Elfs and Bubbles bio uselio u prostor modne trgovine Elfs. Bar je,dakle, prije samo dvije godine zamijenio dućan. Preko puta, s lijeve strane Amruševe, blizu semafora s Palmotićevom, relativno je nedavno otvorena slastičarna Zora Cake.

Jučer smo šetali Amruševom. Time je već odavno zbrisao u Selsku, par kilometara zapadno, gdje je otvorio vrlo uspješnu Izakayu. Egsspressa više nema. Izlozi su pokriveni pak papirom, a na vratima su još nalijepljene markice Wolta i Glova. Jučer je i Zora Cake bila zaključana, a u njenom podrumu koji gleda na pločnik nije bilo svjetla. Dakle, u ulici u najstrožem centru Zagreba, u kojoj su prije točno godinu dana radili veliki restoran, simpatični bistro i ne baš mala slastičarna, danas ne radi apsolutno ništa. Radi se, naravno, o posljedicama korone i potresa.

Međutim, tri ili četiri kilometra istočno u Green Goldu u Radničkoj, situacija je gotovo istovjetna, premda Green Gold i cijeli taj kvart nisu stradali u potresu, budući da je riječ o čvrstim novogradnjama.

Green Gold, otvoren prije osam godina, zamišljen je kao gastronomsko središte novog zagrebačkog financijsko-poslovnog kvarta. U proteklim je godinama ondje bankrotiralo barem desetak restorana i barova, ali su se stalno otvarali novi. Od samog otvaranja u Green Goldu radi izvrsni ManO2, preklani je Asiu  zamijenio visokokomercijalni Dragon BBQ, a tu je bosanska Sofra s narodnom glazbom u večernjim satima.

ManO2 trentuno ne radi , jer se kompleksna hrana chefa Hrvoja Kroflina ne može prodavati u dostavi. Prošli je tjedan, što nas je začudilo, bio zatvoren i Dragon BBQ. Pomislili smo da je riječ o nekom tehničkom kvaru, pa smo u proteklih par dana desetak puta nazivali i Dragon BBQ. Međutim, nitko se nije javljao.

U cijelom velikom Green Goldu Sofra je jedini restoran koji trenutno radi . Ove dvije zabilješke s dvije različite zagrebačke loakcije, jedne u centru i druge u istočnom, poslovnom dijelu grada, same po sebi govore o posljedicama korone, lockdowna i potresa (kad je riječ o Amruševoj) na ugostiteljski posao u Zagrebu.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Kako dvije posve različite mikrolokacije govore o sudbini ugostiteljskog biznisa u Zagrebu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min