Biftek se u Zagrebu prodaje za oko 200 kuna po kilogramu, deset ili dvadeset kuna plus ili minus. Diskonteri znaju na akcijama prodavati biftek za 100 ili 120 kuna, no njihove bifteke nipošto ne bismo preporučili, zbog porijekla koje je teško ustanoviti ni zbog bezbroj hladnjača kroz koje je to siroto meso moralo proći.
[adsense_content_v2]
Biftek, koji se čini svjež, u jednoj maloj mesnici u Maksimirskoj 89 biftek prodaje se za 129 kuna, što je jedna od najnižih zagrebačkih cijena za goveđu pisanicu ne računamo li meso u diskontnim lancima.
Jutros smo u mesnici u Maksimirskoj kupilli biftek za 129 kuna. Dva sata kasnije na gheeju smo ispekli oveći steak od jedno četvrt kilograma, debeo oko tri centimetra, izrezan iz samog srca filea. U maloj mesnici u Maksimirskoj mesarima, nažalost, ne pada napamet da s bifteka skidaju srebrnu opnu i višak kolagenskog tkiva.
Ali, meso je bilo savršeno i spektakularno. Toliko mekano da smo debeli steak rezali običnim nožem kojim se režu palačinke, i toliko snažnog okusa da je dobro podnijelo jedan od opakijih ljutih umaka koje imamo doma.
Ukratko, biftek iz male mesnice u Maksimirskoj ubraja se među tri ili četiri najbolja u gradu, a košta 70 kuna manje po kilogramu od gradskog prosjeka. U čemu je vic?
Mala mesnica u Maksimirskoj 89 preko puta nebodera Zagrebačke banke, zove se Rigeta. Ona pripada velikoj privatnoj mesnoj industriji Rigeta koja ima prerađivačke pogone na Žitnjaku i ove godine slavi trideseti rođendan.
Rigeta prerađuje vrlo mnogo mesa koje ne uživa osobit ugled u profesionalnim krugovima: Proizvodi, recimo, užasne ćevape koji se za skoro pa nula kuna prodaju u diskonterskim lancima. Međutim, zbog velike proizvodnje mesa, Rigeti od svih tih krava ostane puno bifteka. Koji su jeftini i izvrsni.