Kava za van nije nikakvo ublažavanje mjera nego odluka koja je trebala biti davno donesena, rekao je u četvrtak za N1 menadžer zagrebačkog restorana Il Secondo Damir Jurković, “Našim kolegama vlasnicima kafića trebalo je omogućiti da rade kao što radimo i mi u restoranima. Kava za van neće nikoga spasiti ali nije u redu manjim lokalima uskraćivati šansu da prežive.”
[adsense_content_v2]
Ugostitelji već mjesecima objašnjavaju da su za opstanak sektora nužne dodatne i konkretne mjere državen pomoći. “Pomoć za očuvanje radnih mjesta puno nam pomaže iako isplate kasne. Ali ugostitelji osim zaposlenika imaju i dobavljače koji su praktički na izdisaju. Država osim radnih mjesta mora zaštiti i poslovanje. Zato smo predložili da nam se isplati 3 posto prometa iz 2019,” kaže Jurković.
“Radimo na trideset do četrdeset posto kapaciteta, ljude se cijelo vrijeme odgovara od odlazaka u lokale, a restorani u hotelima normalno rade i krcati su. Tamo se zaraza ne širi, ne vidim zašto se onda nas proglašava mjestima širenja zaraze”.
Otvaranje terasa, kaže Jurković ne bi puno pomoglo ugostiteljima. “Veljača i ožujak u Zagrebu su još prehladni za terase. Neki kafići još bi mogli raditi s terasama, ali restorani ne.” Za otvaranje unatoč zabrani kao ni većina ugostitelja ipak nije. “Legalisti smo i ne želimo činiti ništa što bi ugrozilo naše zaposlenike,” zaključuje Jurković, “Voda je svima došla do grla”.