Katalonski restoran Disfrutar, koji u Barceloni vode chefovi Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, prvi je među najboljim restoranima na svijetu koji na meni uvodi vegansko meso iz 3D printera. Disfrutar ima dvije Michelinove zvjezdice i deveti je na listi World’s 50 Best Restaurants. Novo jelo razvijaju u partnerstvu s laboratorijem Novameat.
[adsense_content_v2]
Nova meat koristi najnovije tehnologije restrukturiranja biljnih proteina pomoću mikroekstruzije, protiskivanja materijala kroz mikroskopske otvore koje omogućava 3D printanje veganskih pripravaka u strukture koje su gotovo istovjetne raznim vrstama mesa. Na ovaj način Nova meat već je proizvela vjerne imitacije komadića piletine, mljevenog mesa i tune, a u suradnji s Disfrutarom razvijaju biftek koji bi okusom, teksturom i ponašanjem trebao podsjećati na najbolju fiorentinu. Kako to zapravo izgleda, snimio je Vice u svom serijalu o budućnosti mesne industrije. Disftutarov veganski biftek printa se 40-tak minuta za tristotinjak grama, a sastoji se uglavnom od vode i biljnih masnoća u kojima su proteini riže i žutog graška.
Avangardna vizija i znanje chefova Disfrutara uživa golemi ugled u restoranskoj industriji. Njihovu suradnju s Nova meatom španjolska će vlada financirati s 250 tisuća eura. Za industriju biljnih alternativa mesu ovaj je projekt izuzetno važan jer može dokazati kako njihovi proizvodi ne spadaju samo u kategorije zdravlja i lifestylea već mogu konkurirati u visokoj gastronomiji. Za restorane, pronaći način primjene veganskih alternativa mesu u visokoj kuhinji značio bi golemi korak naprijed u održivosti, ključnoj za opstanak najvišeg segmenta industrije.