Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Debljina je danas na Zapadu bolest ljudi s nižim prihodima i slabijim obrazovanjem

junk-food

Jučer objavljeni podaci o debljini u Hrvatskoj dobili su očekivano veliki publicitet u medijima: svi se zgražamo nad visokim postotkom pretile djece  koja nezdravo jedu i premalo se kreću.

Manje je pozornosti privukao podatak da su muškarci u Hrvatskoj među najdebljima u Europi, s preko 40 posto prekomjerno teških ljudi u ukupnoj populaciji.

No, najmanje se govorilo o uzrocima debljine, koji ne leže samo u nedostatku kretanja i u pretjeranoj potrošnji piva i cole (usput govoreći, jedna limenka coca cole koliko god inače bila nezdrava, sadrži samo 140 kalorija , dakle manje od pola buteljke vina).

Podaci američkog CDC-a (Center for Disease Control and Prevention ) prilično detaljno ocrtavaju sociodemografsku sliku rasta pretilosti u Americi u zadnjih dvadesetak godina.

Naime, u Sjedinjenim je Državama postotak pretilih osoba porastao s 30,2 u 1999. na 42,4 u 2018. godini. Najmanje je prekomjerno teških među visoko obrazovanim osobama i među onima koji najviše zarađuju. Najviše je preteških osoba među lošije obrazovanim Amerikancima i onima sa srednjim i nižim prihodima. 

Kad je riječ samo o ženama, među grupe s najviše pretilih spada i skupina žena s najnižim prihodima. Uzorak je, dakle, prilično jasan: viši stupanj obrazovanja i visoki prihodi vode do manje pretilosti.

Debljina, očigledno, na Zapadu postaje bolest siromašnijih i slabije obrazovanih ljudi što je, zapravo, kopernikanski obrat, jer se do prije pedesetak godina siromaštvo povezivalo s pothranjenošću. No, zahvaljujući masovnoj proizvodnji jeftine i visokokalorične hrane, građani s nižim prihodima iz godine u godinu postaju sve deblji.

To je i logično, usporedimo li cijene fast fooda i popularnih snackova iz dućana, s cijenama svježeg sezonskog povrća i bijele ribe. Jedan Big Mac Menu koji uz veliki burger sadrži pomfrit i colu, košta 40 kuna i ima 1063 kakorije, dakle malo više od polovice  potrebnog prosječnog dnevnog unosa kalorija. Svežanj šparoga košta 40 kuna i ima četrdesetak kalorija. Od čega će se netko tko je gladan lakše najesti?

Prosječna fast food pizza, dakle ona na koju se stavljaju najgori sirevi, salame i šunke, ima između 1000 i 1400 kalorija ( jumbo pizze sadrže oko 2500 kalorija) i također košta oko četrdeset kuna ili manje. Kilogram oslića, relativno jeftine bijele ribe, košta izmedju 80 i 120 kuna. 

No, situacija je još mnogo gora kad je riječ o snackovima. Snickers od 48 grama sadrži 510 kalorija, 100 grama čipsa zavisno o proizvođaču između 550 i 600 kalorija, baš kao i 100 grama kikirikija. Pecivo od lisnatog tijesta može dogurati do 550 kalorija. Svi ovi generatori debljine koštaju desetak kuna ili manje, svima su uvijek dostupni i momentalno stvaraju osjećaj sitosti. 

Naravno, za mali se novac možete i zdravo hraniti, o čemu povremeno pišemo. No, da bismo češće jeli srdele, dagnje i pastrve, zelje i salate, slanutak i grah, i da bi ta hrana našim ukućanima bila ukusna i privlačna,  moramo znati ponešto o nutricionizmu i još više o kuhanju. Ljudi s niskim prihodima i ljudi koji  ne znaju gotovo ništa o hrani, gotovo su neizbježne žrtve pretilosti.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Debljina je danas na Zapadu bolest ljudi s nižim prihodima i slabijim obrazovanjem

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min