Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJKOMPLETNIJA LISTA Što sve piti uz pizzu, burgere i roštilj

pizza-vino

Dostavna se hrana, kako smo naučili u zadnjih godinu dana, u otprilike 90 i više posto slučajeva svodi na tri žanra: pizzu, burgere i roštilj. Neovisno o tome što ni pizza, ni burgeri ni roštilj baš ne vole dostavu. Kad ih već naručujemo, što baš svi rade, možemo ih učiniti nešto zabavnijim uz dobar izbor pića. Evo liste vina i piva koja se slažu uz pizze, burgere i meso s roštilja.

PIZZE

Uz pizze, zbog slatkokiselih okusa rajčice i masnoće sira, dobro idu crna vina s puno svježine, ili bijela vina s dosta svježine ali i jačim tijelom. Uz bogatije pizze s dimljenim mesom i kobasicama, probajte i s crnim vinima s malo jačim tijelom ali uvijek s dosta svježine: Kad je riječ o pivu, IPA je zbog citrusnog aftertastea i dosta alkohola optimalan izbor.

1. Terra Rossa, Laguna

terra-rossa-iwc

Ovaj jeftiniji crni cuvee (oko 45 kuna, na akcijama desetak kuna manje) s niz međunarodnih priznanja, kao da je dizajniran za pizzerie: svjež je iskričav, s dosta tamnog voća i uspješno gasi žeđ.

2. Borgonja, Damjanić

borgonja-damjanic

Damjanićeva Borgonja veoma je šatmantno, lakopitko vino s pino okusa i aroma crnog i crvenog voća.

3. Merlot, Meneghetti

meneghetti-merlot

Jednostavno Meneghettijevo crnp vino ima dovoljno svježine i primarnih aroma da bi se slagalo s pizzom.

4. Cabernet Sauvignon, Casillero del Diablo

casillero-del-diablo-cabernet

Ovaj čileanski bestseler ima dovoljno jako tijelo da bi podnio pizzu s bresaolom, mortadelom ili kobasicama, a opet je pun bazičinih, kiselo slatkih voćnih okusa.

5. Belje, Vrhunska graševina

belje-vrhunska-grasevina

Ako uz pizzu ne želite piti crno, probajte s ovim čvrsto strukturiranim klasikom koji se može izboriti s okusima rajčice, i čija svježina fino reže masnoću sira.

BURGERI

Loši burgeri, oni koji sadrže premasne pljeskavice od mesa sumnjivog porijekla, ne traže nikakvo vino. Uz njih je najbolje piti colu ili neko bezvezno pivo.

Dobri burgeri, koji se baziraju na pljesksvicama od kvalitetnog mesa i puni su ukusnih dodataka, od hrskave pancete do umaka od čilija ili karamelizirsnog luka, mogu podnijeti srednje kompleksna, nipošto preteška crna i bijela vina.

Kad je riječ o pivu, skoro svi svijetli aleovi, od bazičnog Pale Alea Zmajske pivovare do moćnog Duvela, odlično funkcioniraju.

1. Plavac, Miloš

milos-plavac

Miloševo jednostavno vino i dalje je jedan od najboljih baznih plavaca na hrvatskom tržištu. Ono je dovoljno bogato i kompleksno da bi išlo uz gastronomski burger, a opet nije preveliko da bi ga pojelo.

2. Teran, Kozlović

kozlovic-teran

Kozlovićevi mladi terani nisu prekiseli, imaju puno voća i onaj fini, ugodni karakter ozbiljnog, tehnički perfektno napravljenog vina.

3. Castello, Laguna

laguna-castello

Castello je skoro briljantno vino, koje ide i uz gourmet burgere i uz dobar biftek. Ono je toliko precizno napravljeno da se relativno visoki alkohol uopće ne osjeti. Naprotiv, Castello je lakopitak a opet dovoljno složen  da zaista oplemenjuje svako jelo od govedine.

4. Vrhunska frankovka, Orahovica

orahovica-vrhunska-frankovka

Riječ je o ozbiljno strkturiranom crnom vinu punom crvenog voća, koje košta oko 45 kuna, smiješno malo za svoj rang kvalitete.

5. Vrhunski chardonnay, Belje

belje-vrhunski-chardonnay

Beljski Vrhunski chardonnay spada među manje poznata izvrsna baranjska vina. Nema ga mnogo i nikad se ne reklamira. Radi se o jednom od najboljih chardonnaya na našem tržištu, čija širina ide dobro i uz crveno meso, a čvrsta struktura pomaže gašenju žedji.

ROŠTILJ

Ovdje se, naravno, radi o tome što stavljamo na roštilj. Dobar točeni lager ili Svijetli ale fino idu uz skoro dva jela s roštilja osim onih najmoćnijih, poput steakova.

1. Malvazija, Fakin

fakin-malvazija

Uz piletinu, povrće sa žara, svinjske kotlete.

2. Vrhunska graševina, Mihalj/Pošip, Stina

mihalj-stina

Uz lungiće, teleće kotlete, svinjske kobasice.

3. Syrah, Korlat/Teran, Coronica 

korlat-coronica

Uz pljeskavice i druga jela od mljevene govedine. Syrah je slaĐa i voćnija, a Teran strukturiranija i svježija opcija.

4. Crna Grimalda, Matošević/Pinot Grigio, Simčič

grimalda-simcic

Uz biftek i druge steakove. Matoševićeva Grimalda jedno je od najboljih istarskih crnih vina, koje svojm tijelom i voćno zadimljenim aromama i okusima prirodno ide uz krvavu govedinu s roštilja.

Ako vam se ne pije crno, probajte s ovim maceriranim sivim pinotomi iz slovenskih Brda, dovoljno robustnim da podnese čak i većinu steakova.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

NAJKOMPLETNIJA LISTA Što sve piti uz pizzu, burgere i roštilj

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min