Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Madirazzin Traditional Orange iz 2019. godine pokazuje da je grk sorta koja jako voli maceraciju

madirazza

Prije par godina prvi se put pojavio “Bijeli Stagnum”, macerirani rukatac velikog Frane Miloša, koji nas je potpuno i bezuvjetno fascinirao. “Bijeli  Stagnum” u međuvremenu je promijenio ime u Stalagmit kako se vino službeno zove, i definitivno se uvrstio u nekoliko njafascinantnijih hrvatskih oranža. Vinarija Križ s Pelješca svojim je maceriranim Grkom postigla zasluženo kultni status. 

Za vrijeme zadnjeg lockdowna probali smo Traditional Orange vinarije Madirazza iz Potomja. Riječ je o još jednom izvrsnom maceriranom vinu s Pelješca, napravljenom od grka s dodatkom pošipa.

Traditional Orange iz 2019. godine s 13,5 posto alkohola mekan je i elegantan, s puno svijetlih aroma suhih citrusa, s nešto herbalnih aroma, vrlo zrelim taninima i okusom čija citrusna nota upotpunjena elementima žutog, opet jako zrelog voća, dobro slijedi mirise i s prilično dugim, mineralno-voćnim aftetasteom.

Riječ je o vinu koje je istodobno komercijalno i ozbiljno kompleksno i koje pokazuje dvije činjenice bitne za oblikovanje stilistike vina od bijelih sorti na samom jugu Hrvatske.

madirazza-traditional-orange-1

Prvo, grk, baš kao i rukatac, jako voli maceraciju. Drugo, na Pelješcu, koji je poznat po crnim vinima, upravo se stvara scena nacionalno relevantnih vina od maceriranih bijelih sorti.

Traditional Orange prvi je Madirazzin iskorak u macerate. Ova velika vinarija iz Potomja, najpoznatija po portfoliu prilično originalnih Dingača, proizvodi, međutim, i čitav niz bijelih vina.

U recentnim kušanjima najviše su nam se svidjeli moćan, bogat i  kremast grk Herakles, i svježi, mineralni ali opet dosta bogati pošip Garbinada, prepun jako zrelog voća s notama manga, dinje i bergamota.

Ta su dva vina razmjerno teško dostupna, kao i lepršava, svježa, lakopitka Malvasia koja bi se trebala  masovno točiti na čaše u restoranima i barovima Dubrovačkog primorja.

No, i široko dostupne serije Madirazzinih bijelih vina, poput Vrhunskog pošipa koji se za osamdesetak li malo više kuna prodaje u supermarketima i Maraštine sur Lie, koja u zagrebačkim vinotekama košta tek šezdeseteak kuna, pokazuju da  južnodalmatinska vina iz godine u godinu postaju sve zanimljivija i tehnički preciznija, i to izvan kruga šest ili sedam renomiranih  proizvođača s Korčule.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Madirazzin Traditional Orange iz 2019. godine pokazuje da je grk sorta koja jako voli maceraciju

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min