U novoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Rubriku otvaramo vikend preporukom Siniše Lasana.
Siniša Lasan je , višestruki nacionalni sommelierski prvak, Advanced Sommelier na Court Of Master Sommeliers i glavni sommelier hotela Rixos Premium Dubrovnik. Lasan otkriva koja vina trenutno najradije pije za vikend, među njima i neke vrlo zanimljive nove etikete na tržištu.
Prošla godina je bila iznimno teška i zahtjevna zbog pandemije tako da sam svoja istraživanja i putovanja nažalost morao malo staviti na čekanje. No,istražujući hrvatske vinarije, naišao sam na neka vina i vinarije koje su pravo osvježenje na tržištu.
Pet-Nat revolucija je donijela puno novih proizvoda, meni je osobno Cat-Nat obitelji Kolarić bio najimpresivniji – doduše nisam ih uspio sve još kušati. Vrlo izražene aromatike, prekrasne floralnosti, iznimno sortno vina s vrlo uzbudljivom voćnosti. Na nepcu skladno, odlično izbalansiranih kiselina, puno, pitko i vrlo užitno.
Stručić Blanc de blancs iz Ludbrega još je jedan vanserijski pjenušac iz Bregovite Hrvatske. Elegantne zlatno žute boje i bogatog perlanja s mnogo izvora i sitnih kvalitetnih mjehurića. Vrlo zavodljivog i dugotrajnog mirisa, s pregrštom aroma kvasaca, dima, koštuničavog voća, korice kruha. Zapravo bi ga vrlo lako mogli zamijeniti za šampanjac. Stručićev Blanc de blancs u ustima je bogat, kompleksan, skladnih kiselina i zove na čašu više. S obzirom da nam se bliži sv. Josip, malostonska kamenica bi bila izvrstan pairing ovom pjenušcu.
Malvasija dubrovačka Zoro 2020. je svojim izlaskom pokazala da će biti iznimna kvaliteta na tržištu, te daje veliki plus i osvježenje konavoskom vinogorju. Kristalno bistra, s elegatnom slamnatožutom bojom, izvrsnih aroma na mirisu. Puno žutog cvijeća, badema, zrelih citrusnih aroma, zrelih breskvi, blago tropskih nota, te vrlo dugotrajnog i kompleksnog mirisa. U ustima je suha, mekana, skladnih kiselina, bogate mineralnosti i blago uljaste teksture. Puna je zrelih voćnih aroma, zrelih citrusa, te naglašene mineralnosti na završetku. Vino je vrlo dugotrajno i kompleksno, jedva čekam da se otvore restorani pa da iskušamo razne kombinacije uz nju, ali u ovom slučaju bih je rado kušao uz salatu od sipe.
Ovo, naravno, ni približno nije potpuna lista mojih vikend fav orita. Mnogo je vina bez kojih ne mogu zamisliti svoj tjedan, poput Kratuhakerova Mercsa, Postupa Mare, Damjanićeva bijelog Clementa…mogao bih nabrajati jako dugo. Uzdravlje!