Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rižoto s pet formata škampa glavni je hit proljetnog menija Plavog podruma

plavi-podrum-2

Na terasi Plavog podruma u ponedjeljak smo se mogli i sunčati. Albert Benvenuti primijetio je, negdje oko pola dvanaest, da je na suncu zapravo neočekivano toplo. A sunce se s terase u Voloskom povuklo tek oko četiri popodne.

I ovog se proljeća u Plavom podrumu okupilo desetak sommeliera i vinskih kritičara, koje su braća Benvenuti pozvali da izaberu finalni blend Santa Elisabette, njihova prestižnog single vineyard terana (članak o Santa Elisabetti objavit ćemo večeras).

plavi-podrum-5
Inćuni i brokula

Poslije kušanja Santa Elisabette iz 2017. uživali smo u kvarnerskom suncu i u još jednom izvrsnom ručku jednog od kontinuirano najboljih hrvatskih restorana.

Trosatni objed u Plavom podrumi počeo je debelim, masnim, ali svejedno elegantnim inćunima na kremi od brokule. Uz ovo je jelo servirana i izvrsna skuta Paške sirane obogaćena s malo kosanog vlasca. Slijedile su slano-slatko-kisele dagnje u zabaglioneu od Benvenutijeve malvazije, s botargom od cipla i sušenom limunovom koricom.

plavi-podrum-3
Hobotnica i grah

Mekana hobotnica koja se osam sati kuhala sous vide u konvektomatu, fenomenalno se složila s pireom od graha, pečenom paprikom i dehidriranim komoračem. Ovom smo comfort food  jelu dodali par kapi Ipšina Frantoia.

Rižoto s pet formi kvarnerskih škampa nadmašio je i izvrsnu hobotnicu. Rižoto je kuhan u intenzivnom bisqueu od škampa. Na rižu se stavlja disk od buzare od škampa. Na disk dolaze poširani slatki i nježni repovi škampa s crumbleom od škampa, dok je cijeli tanjur posut prahom od ljuštura škampa. Da sve ne bi bilo od škampa, tu je još i disk od sipina crnila. Ovaj žestoki ali sofisticirani rižoto jedan je od najinteligentnijih primjera korištenja škampa u ozbiljnim hrvatskim kuhinjama.

plavi-podrum-1
Brancin

Na kraju izvrsnog ručka u Plavom podrumu poslužili su nam file golemog divljeg brancina s korom od badema, demiglaceom i odličnim ukiseljenim karfiolom. Zaista bi bilo bezobrazno tražiti bilo što više i bolje.

Uz ovaj vrhunski ručak kušali smo vertikalu Anno Dominija, macerirane malvazije braće Benvenuti. Berba 2016. u ovom je trenutku prilično fascinantna.

plavi-podrum-4
Dagnja

Pretkraj ručka u Plavi je podrum ušetao jedan poznati tartufar sa zelenom torbicom punom netom pokupljenih proljetnih istarskih crnih tartufa. Plavi podrum očigledno nastavlja živjeti od najboljih sezonskih i lokalnih sastojaka. Drugo im nije ni potrebno.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Rižoto s pet formata škampa glavni je hit proljetnog menija Plavog podruma

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min