Nikola i Albert Benvenuti uspostavili su prilično jedinstvenu proceduru izbora konačnog blenda za Santa Elisabettu, njihov elitni teran koji je, među ostalim, dvije godine zaredom proglašen Vinom godine u izboru Kulta Plave Kamenice.
Brača Benvenuti svakog proljeća, otprilike tri i pol godine poslije berbe, pozovu grupu sommelierai i novinara da kušaju tri uzorka vina koja se razlikuju prema vrstama bačvi u kojima su dozrijevala.
Kušanje je slijepo, a sudionici kušanja tajno glasaju za uzorak koji im se najviše sviđa. Pobjednički uzorak postaje Santa Elisabetta u određenoj berbi.
Kušanje se održava u Plavom podruju u Voloskom Jučer smo glasali dvaput. U prvom krugu uzorci 1 i 2 dobili su po pet glasova, a uzorak 3 dva glasa. U drugom je krugu da 7 naprema 5 pobijedio uzorak broj 2.
Vino s brojem 2 odležavalo je u 62 posto francuskog hrasta raznih zapremina uključujući i barrique, i 38 posto slavonskog hrasta; radilo se o bačvi od 1600 litara, napunjenoj s 1200 litara vina. Vina s brojem 2 proizvedeno je 3100 litara, što znači da će biti napunjeno oko 4000 buteljki, za koje se već formira lista narudžbi.
Name, Santa Elisabetta uglavnom se rasproda unaprijed, prije nego što uopće dođe na tržište. Nikola Benvenuti ocijenio je da je berba 2017. za teran bila izvrsna, usprkos vrlo mnogo kiše u rujnu.
“Kiša je prestala padati potkraj rujna, a listopad je bio topao i sunčan, pa je grožđe optimalno dozrelo, budući da smo brali sredinom listopada,” kazao je gospodin Benvenuti.
Nova Santa Elisabetta izrazito je čisto, svježe, sortno vino visoke koncentracije, s puno fino granuliranih zrelih taninai jasnim aromama i okusima višanja, trešanja i tamne čokolade. Riječ je o vrhunskom teranu kojem treba još dosta vremena, ali koji već sad vrijedi znatno više od 90 bodova.