Školjke vole dim. Dimljene kamenice klasična su delikatesa koje već jako dugo nema na hrvatskom tržištu. Dimljene jakovske kapice također su tradicionalni proizvod gastronomske industrije. Školjke vole dim, jer se dim odlično slaže s njiovom mineralnošću, a u slučaju jakovskih kapica pruža dobar kontrast slatkoći školjkina mesa.
U našim se samoposluživanjima mogu pronaći jedino dimljene dagnje. Koje se su, srećom,zaista jako ukusne. Prije par dana kupili smo dimljene dagnje kaštelanske tvrtke BEK Pušnica, specijalzirane za dimljenje lososa, tuna, kozica, sabljarki i dagnji.
Neki proizvodi ove tvrtke koja je izvrsno poslovala u 2019. da bi lani zbog epidemije doživjela golemi pad prometa, nisu nas baš oduševili. No, dagnje su zaista odlične. Premda male, one su pune, čvrste, jakog prirodnog okusa, zaokruženog i podcrtanog dobro odmjerenim dimom.
Bekove dagnje gastronomski su snack; možete ih jesti same s par kapi limuna i Tabasca, ili ih koristiti u tjesteninama, na pizzama, u rižotima i salatama. S obzirom na snagu okusa, ali i na nutricionističke prednosti (proteini, kalcij, željezo, vitamini A i C) cijena od 25 kuna za 100 grama mesa dimljenih dagnji čini nam se prilično povoljnom.