Cafe pariškog muzeja Louvre krajem ožujka počet će posluživati svoju kavu, posebni muzejski blend koji je za njih odabrao chef Alain Ducasse. Najveći biznismen među francuskim chefovima, među desecima restorana, bistroa i čokoladarnica vodi i Café Mollien, smješten na jednoj od naboljih pozicija u muzeju, iznad famoznog Mollien stubišta u blizini Da Vincijeve Mona Lise.
Projekt je započeo povijesnim istraživanjem, nastavio ekspedicijama u Aziji i Centralnoj Americi i završio u Francuskoj, prženjem kave u kojoj će uživati posjetitelji Louvrea.
“Moramo nametnuti svoj stil, nametnuti svoj ukus. Louvreov cafe ima povijest, a kava s potpisom Alaina Ducassea ima priču. Otišao sam na obalu Mekonga u Laos, na plantažu na platou Bolovens, u srce posljednje komunističke organizacije na svijetu, vjerojatno jedine komunističke organizacije koja zaista funkcionira,” ispričao je Ducasse predstavljajući projekt, “Otišao sam u Panamu vidjeti moje Geishe, rijetke kave koje rastu na vulkanu na kojemu oblaci svake večeri snižavaju temperaturu i stvaraju uvjete za uzgoj nekih od najboljih kava na svijetu, one su dio mog signature blenda. Svjetlijim prženjem želimo sačuvati što više prirodnog karaktera ovih divnih kava. Ne treba ništa miješati. Ne treba remetiti. Treba pažljivo i s puno preciznosti čuvati ono što priroda daje proizvodu,” zaključio je chef.
Paviljon Mollien u kojem će se kave posluživati jedno je od omiljenih mjesta za predah u Louvreu. Paviljon je izgradio arhitekt Hector Lefuel, s terasom koja gleda na Cour Napoleon, staklenu piramidu (I.M. Pei’ 1989.) i Carrousel, jedna od najboljih pogleda na Louvre. Osim Molliena, Ducasse u Louvreu vodi i Café Richelieu – Angélina