U četvrtak će temperature prijeći petnaest stupnjeva. Preko vikenda bit će najmanje osamnaest. Napokon nam je došlo proljeće. Gastronomski govoreći, nije riječ o pravom, punom proljeću. Još nema boba i graška ni dobrog mladog luka, a i mladi češnjak prilična je rijetkost. O proljetnim divljim gljivama da ne govorimo.
No, poslije dva najdosadnija mjeseca u godini , tržnice ponovo sasvim polako postaju zabavne. Ovih se dana na placu susreću zadnji tragovi zime poput dalmatinskih limuna, sa zelenim najavama proljeća poput divljih i vrtnih šparoga. Tu je još i međusezonsko povrće poput komorača i špinata, kao i svježe začinsko bilje. Evo što bismo ovih dana trebali kupovati na tržnicama.
Cijene divljih šparoga pale su na trideset kuna za vezicu. Budući da se radi o zaista ultimativnoj delikatesi, vrijeme je da ih počnemo kupovati.
Dalmatinski su limuni na izdisaju. Bit će ih još samo par dana. Kupite dalmatinski limun, pogrebite koru i pomirišite. Pa pogrebite koru limuna iz supermarketa, pomirišite i usporedite s mirisom dalmatinskog limuna. Sve će vam biti jasno.
Zelene vrtne šparoge spadaju u uski krug globalnih delikatesnih proizvoda. Mi ih koristimo češće od divljih. Čvrsta tekstura vrtnih zelenih šparoga čini ih gastronomski svestranima.
Medvjeđi luk najplemenitiji je član češnjakove obitelji. Veliki, zeleni listovi medvjeđeg luka, koji su se unatrag desetak dana pojavili na tržnicama, mogu dati jedan od najsnažnijih i najfinijih pesta uopće. Medvjeđi luk može dati i nešto kompleksnije okuse i arome od onih u pestu.
Komorač je sramotno podcijenjen. Lišće komorača genijalni je sirovi začin, a bijelu kuglu možete koristiti na milijun načina, od carpaccia i salate do perfektne tempure.
Male crvene rotkvice povezane su s Uskrsom gotovo kao i mlada janjetina. Rotkvice su smiješno jeftine (pet kuna za pušlek) a daju jako puno svježih, distinktivnih okusa i teksturu hrskavu poput čipsa. Nemojte bacati lišće, nego ga ubacite u bilo kakvu jednostavni zeleni salatu. Dobit ćete atraktivnu visoku notu, koja često nedostaje zelenim salatama.
Mladi špinat zapravo ne trebate kuhati. Dovoljno je da ga djelomično prekrijete prženom pancetom, jajem na oko ili holandskim umakom ako ste baš ambiciozni. Zatim naribajte nešto parmezana, paškog sira ili klasičnih istarskih sireva (Veli Jože, Špinov Gran Istriano). Dodajte malo vrhunskog ulja i dobit ćete jelo fenomenalne dubine i mineralnosti.