Michelin je prošlog mjeseca prilično razočarao hrvatsku gastronomsku scenu kad je odgodio izlazak novog Vodiča za Hrvatsku . Podsjetimo, novi Michelin za Hrvatsku trebao je izaći 22. veljače, no uoči izlaska Michelinovi su menadžeri obavijestili svoje hrvatske partnere da se izlazak odgađa za ljeto, najranije za lipanj, opravdavajući se pandemijom.
Čini se ipak da je Michelin počeo završavati novi Vodič za Hrvatsku, jer su ovih dana Michelinovi urednici nazvali nekoliko hrvatskih restorana koji vrć imaju u zvjezdice ili konkuriraju za zvjezdice, i dosta opširno intervjuirali njihove chefove i vlasnike.
Michelinovi urednici chefove su zamolili da opišu svoj stil kuhanja. Željeli su znati gdje nabavljaju sastojke i koliko su sastojci lokalnog karaktera. Zanimali su ih koncept menija, potpisna jela, kontekst glavnih kulinarskih tehnika, ali i vinska karta kao i specifičnosti pojedinog restorana. Razgovori su trajali dvadesetak i više minuta. Michelinovi su urednici i inspektori na kraju kazali da će uskoro ponovo posjetiti restorane koje su nazvali.
S obzirom na brojna i detaljna pitanja, vjerojatno se može pretpostaviti da restorani koji su obavili tako isrcrpne razgovore s Michelinovim predstavnicima mogu računati na zvjezdicu. No, to zaista ne mora biti pravilo.
Svi bolji poznavatelji Michelinova sustava znaju da je on pun iznenađenja i da neslužbene informacije, bez obzira na položaj izvora, na kraju ne moraju biti točne.