Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KLAUDIO IPŠA Istarska su ulja danas prepoznatljiva po gorčini i pikantnosti, ali to će se promijeniti

ipsa-g

Obitelj Ipša spada među kvalitativno najvažnije istarske maslinare. Ipšina su ulja omiljena u većini hrvatskih gastronomskih restorana. Ona, također, redovito dobivaju najviše međunarodne ocjene, od 95 bodova prema stotki. 

Klaudio Ipša, inače jedan od najpoznatijih hrvatskih tartufara ali I proizvođač vrhunskih vina, stalno investira u podizanje kvalitete svojih ulja. Pa je obitelj Ipša u rujnu lanjske godine u mjestu Ipša ispod Oprtlja otvorila novu uljaru, sufinanciranu novcem Europske unije. Ipše kažu da je riječ o jednoj od najsofisticiranijih uljara ne samo u Istri, nego o u Europi.

ipsa-oglas-3

Njihova ulja u svakom slučaju zaslužuju najbolju moguću tehnološku podršku.

Koji su po vašem mišljenju glavni elementi zbog kojih je Istra pet godina zaredom najbolja svjetska maslinarska regija?

Proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja od samog se početka pristupilo  odgovorno. Sluša se struka, proizvođači su educirani i jako se trude.

Može li se Istra nametnuti kao nišni izvoznik maslinova ulja? 

Istra sigurno može biti važan izvoznik visokokvalitetnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Koliko se Vaših ulja trenutno izvozi i na koja tržišta? 

Trenutno izvozimo oko dvadeset posto ukupne proizvodnje u Japan, Austriju, Njemačku, Mađarsku, Veliku Britaniju.

Je li budućnost istarskog maslinarstva u prirodnom, organskom i biodinamičkom uzgoju? 

Da, definitivno jest.

klaudio-ivan-ipsa
Klaudio i Ivan Ipša

Je li potrebno investirati u nove proizvodne pogone?

Naravno da jest. Mi smo, evo, nedavno otvorili novu uljaru.

Jesu li istarska ulja odgovarajuće valorizirana u regionalnoj i nacionalnoj gastronomiji? 

Na ispravnom vrednovanju istarskih maslinovih ulja u istarskoj, ali i nacionalnoj gastronomiji treba još puno raditi.

Jesu li istarska ulja adekvatno zastupljena u turističkoj ponudi; ponaša li se turistička industrija kao da su maslinova ulja sastavni dio hrvatskog turističkog proizvoda? 

Mislimo da nas je turistička industrija prepoznala, i da maslinova ulja tretira kao dio ukupnog našeg turističkog proizvoda.

Bi li država trebala stimulirati daljnji razvoj maslinarstva u Istri? Što bi konkretno trebala poduzeti? 

Država bi raznim kanalima trebala pomoći educiranju potrošača. Bilo bi vrlo korisno kad bi široki krug potrošača znao prepoznati razliku između pravih, vrhunskih i patvorenih ili loših maslinovih ulja.

Treba li doći do nove stilizacije istarskih ulja, koja se zasad najlakše prepoznaju po visokim polifenolima?

Istarska su ulja danas prepoznatljiva po gorčini i pikantnosti, ali sasvim je sigurno da će u budućnosti doći do promjena u stilizaciji naši maslinovih ulja.

Je li potrebno povećati udio autohtonih sorti u odnosu na internacionalne sorte poput leccina? 

Apsolutno jest. Autohtone su sorte budućnost istarskog maslinarstva.

Jesu li istarska ulja ugrožena jeftinim talijanskim, španjolskim i grčkim uljima?

I jesu i nisu. Nisu zato što većina proizvođača proda sve ulje prije nove berbe, ali jesu zato što kupci uspoređuju cijene tih ulja. I tu opet dolazimo do educiranosti potrošača, jer kada bi potrošač znao što stoji iza jedne, primjerice, talijanske etikete koja se prodaje za dvadesetak kuna i što stoji iza etikete jednog istarskog OPG-a ili malog poduzeća čija se boca prodaje više od sto kuna, sigurno bi i jedni i drugi i dalje imali svoje kupce, ali se ne bi stavljali u isti koš.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

KLAUDIO IPŠA Istarska su ulja danas prepoznatljiva po gorčini i pikantnosti, ali to će se promijeniti

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min