Zagrebačka pivovara i pivnica Bir otvorila se uoči epidemije, pa se morala zatvarati i otvarati u skladu s lockdownima. Pivo je u međuvremenu napredovalo. Današnja IPA s oko 60 IBU-a, finim, punim tijelom i čistim okusom, osvježila nam je dan.
Vinska je lista također bolje nego prije prošlog lockdowna; kratka je, uglavnom logično sastavljena, a Fakinova se Malvazija toči na čaše. Za ljubitelje ozbiljnog crvenog mesa tu je i jedan Antinorijev sangiovese.
Ljudi koji vode Bir znaju kuhati i znaju prezentirati hranu, što je vidljivo iz niza malih profesionalnih detalja poput posve jednako izrezanog povrća za šopsku salatu ili perfektno usitnjenog luka. Tanjuri su složeni, s lijepim malim kolorističkim detaljima: pljeskavica je ukrašena kremastobijelim kajmakom i crvenim mariniranim čilijem.
Novi Birov meni najopsežniji je dosad: uz pivničku hranu sadrži i velike steakove, kao i klasična zagrebačka jela poput bečkog šnicla. Prilozi obuhvaćaju različite žanrove, krumpire ali i zdrave opcije poput brokule s limunom.
Danas smo na prostranoj Birovoj terasi u Harambašićevoj ulici naručili pljeskavicu u kajmaku. Pljeskavica se radi u kući, od govedine kojoj se dodaje malo dimljene slanine. Meso ima čvrstu, rahlu strukturu čime donekle podsjeća na čuvenu Kostinu pljeskavicu iz Tvornice pljeskavica u Savskoj.
Kajmak nam ovaj fin komad mljevenog mesa čini malo prejakim, no sigurni smo da bi obožavatelji pljeskavica s kajmakom uživali.
Šopska salata bila je uzorna, ali lepinja se nije proslavila: Zagreb se već navikao na više pekarske standarde. Srećom, to nije utjecalo na sasvim ugodan dojam koji Bir ostavlja. Birovi vlasnici i voditelji znaju što rade. Čini nam se da se Bir s vremenom može samo poboljšavati.