U Dubrovniku restorani ne rade od početka listopada mjeseca lanjske godine kad su prestali dolaziti turisti. Pojedini gradski restorani, namijenjeni Dubrovčanima, radili su do početka lanjskog lockdowna, 27. studenog.
Od tog je datuma do danas u Dubrovniku sve zatvoreno, jet Dubrovačka županija uopće nije izašla iz lockdown. I vjerojatno neće još mjesec dana. Isto vrijedi i za restorane u Malom Stonu i u drugim dijelovima dubrovačke obale.
Dubrovački restorani ne rade, dakle već pola godine. Lani su bili otvoreni tek nekoliko mjeseci. Dubrovačka je restoranska scena bez ikakve sumnje najveća žrtva korone u cijeloj hrvatskoj ugostiteljskoj industriji. Veliko je pitanje kada će se i kako moći oporaviti restoranska industrija, koja drugu godinu zaredom provodi u hibernaciji.
Dubrovački restorani jesu godinama radili s ozbiljnim ekstraprofitima, jer su postizali daleko najviše cijene u Hrvatskoj, posve neusporedive s Kvarnerom ili Zagrebom. Međutim, jasno je da se s vremenom i veoma debele financijske zalihe moraju rastopiti.
Drugo, možda još važnije, veliko je pitanje s kakvim će osobljem dubrovački restorani dočekati ljeto. Sezona će svakako biti dobra, bolja nego lani, no s obzirom na predugu pauzu i na očekivanu krizu s kompetentnom radnom snagom, zaista nismo sigurni mogu li restorani biti spremni primiti zahtjevnije goste.
I treće, mali broj dubrovačkih restorana oslanjao se na lokalne dobavljače: te su linije nabave sada vjerojatno prekinute. Dubrovačka restoranska scena nikad nije bila osobito dobra, ali su pojedini restorani, poput Nautike i 360 postizali međunarodno visoku razini, dok je nekoliko lokalnih bistroa i klasičnih ribljih restorana činilo relativno čvrstu kičmu srednje gastronomske ponude. U lipnju ćemo vidjeti što je od svega toga ostalo.