Veliki je petak jedini dan u godini kad kršćani zaista ne bi trebali jesti meso. Zato su na Veliki petak svi riblji restorani rezervirani, a restorani opće prakse pripremaju posebne riblje menije. Mi smo, pak, odlučili “postiti” uz indijsku vegetarijansku hranu.
Indijske su regionalne kuhinje unatrag vrlo mnogo vremena od povrća i grahorica stvorile ozbiljnu gastronomiju. Indijske su vegetarijanske kuhinje zapravo najstarije na svijetu, pa je u restoranima poput Royal Indije na bezmesni dan puno logičnije naručivati dobro pripremljena vegetarijanska jela nego lošu ribu ili plastične kozice.
Danas smo u Royal Indiji ručali juhu od rajčica s puno zrna korijandera, koja su rajčicama dala fini citrusni štih. Pakore od povrća bile su hrskave i zabavne, a hara bhara kebab izvrsno je jelo od špinata, graška, paneera i indijskih oraščića uz koje smo naručili raitu i rižu.
Ne računajući nekoliko restorana visoke kuhinje na čelu s Navom, vegetsrijanska se hrana u Zagrebu i dalje svodi na sejtane i tofue, salate i pečeno povrće i pokoju tjesteninu s bezmesnim umakom.
Nasuprot tome, vegetarijanska hrana u Royal Indiji ozbiljno je, promišljeno i tradicijski utemeljeno kuhanje. Žao nam je jedini što nismo imali snage probati i crnu leću s crvenim grahom u umaku od svježeg đumbira.