Dva najstarija restorana u Barceloni morala su se trajno zatvoriti. Konačnu odluku vlasnici su donijeli kad je postalo jasno da regionalne vlasti neće ublažiti restrikcije tijekom Uskrsa.
Restoran Diagonal Can Soteras u Passeig Sant Joan u četvrti Eixample zatvorio se nakon 105 godina, a Agut u Gotičkoj četvrti nakon 97 godina. Samo tjedan dana prije njih zauvijek su zatvoreni Senyor Parellada i riblji restoran Cal Pinxo koji su radili 38 i 60 godina. Još jednu nedavnu žrtvu, kafić Schilling, preuređenu povijesnu oružarnicu koja je 25 godina posluživala kavu i snackove kraj Ramble, zamijenio je Taco Bell.
Ostali povijesni lokali poput Can Culleretes, najstarijeg gradskog restorana koji se nije zatvorio otkad je osnovan 1786. godine, ili specijalista za ribu i paellu 7 Portes (1836.) bore se za opstanak dostavom.
Katalonski ugostitelji suočili su se s katastrofom kad su se tamošnje vlasti na početku pandemije covida odlučili za najtvrđe mjere. One su ublažene u ožujku, ali radno vrijeme barova i restorana ograničeno je do 17 sati. U Madridu, primjerice, smiju raditi do 23 sata. Protuepidemijska politika povećala je popularnost desničarskih političara, posebno nakon što je Predsjednica Autonomne zajednice Madrid Isabel Diaz Ayuso odbijanjem strogih mjera za ugostitelje u grad privukla veliki broj francuskih turista.
Katalonski ugostitelji već dugo upozoravaju na neefikasnost lockdowna, kao glavni argument navodeći da je broj hospitaliziranih i umrlih od korone u Barceloni i Madridu vrlo sličan. Španjolska u prvom valu pandemije uvela jedan od najstrožih lockdowna na svijetu. Mjere se razlikuju od regije do regije, ali kretanje među regijama i dalje nije dopušteno.
Udruženje restoratera Barcelone tvrdi da je više od 30 posto ugostitelja tamo bankrotiralo zbog nerazumne politike i očekuju da još veliki broj restorana i barova neće otvoriti nakon ukidanja mjera.
.”