Carla Lalli Music, urednica u magazinu Bon Appetit, preklani je posjetila Milano gdje joj je veliki talijanski dnevni list Corriere della Sera dodijelio nagradu za najbolju kuharicu godine, za knjigu Where Cooking Begins.
Gospođa Lalli Music u svom izvještaju iz Milana piše kako je pojela nekoliko sjajnih rižota i popila otprilike tiusću Campari Spritzeva, ali je apsolutni gastronomski vrhunac njenog posjeta središtu Lombardije bio sendvič s maslacem i salamom. I zatim na karticu ili dvije objašnjava zašto je maslac apsolutno esencijalan sastojak svakog vrhunskog sendviča.
Direktoirca Bon Apetita aposlutno je u pravu. Premda u Hrvatskoj vlada kultura sendviča s majonezom, koja se masovno reklamira na televizijama i portalima i još masovnije primjenjuje u sendvič barovima i drugim fast food lokalima, čvrsto smo uvjereni da maslac u sendvičima funkcionira neusporedivo bolje od majoneze. Evo zašto.
Prvo, maslac stvara onaj fini, tanki, skoro baršunasti filter između kuha ili peciva, i šunke, salame, kobasice, pršuta ili lososa, što god je glavni sastojak vašeg sendviča. Majoneza se ponaša sasvim drukčije: ona se spaja s teksturom kruha i čini kruh vlažnim. Drugo, mliječna slatkoća maslaca stvara ugodan kontrast sa slanošću šunke ili salame ili lososa. Nasuprot tome, majoneze su uglavnom jako slane, pa samo pojačavaju osjećaj slanosti mesa i izazivaju žeđ i težinu u trbuhu.
Treće, maslac se sjajno slaže sa svim vrstama kruha: za slatki brioš možete koristiti slani maslac, kao i za neke teže, tamne vrste kruha, koje traže malo više soli. no to su tek varijacije. Svaki solidan maslac dobro funkcionira na svakom kruhu. Majoneze se, pak, tuku s briošima i drugim mliječnim kruhovima. Četvrto, maslac ide izvrsno uz sir, koji je sastojak brojnih sendviča.
Majoneza zaista ne ide uz sir. Naravno, kad slažete sendvič s maslacom, morate izbjeći razne druge umake koji se nemilice ubacuju u sendviče. Maslac ne možete zaliti kečapom ili BBQ umakom. Takvo što izazvalo bi priličnu katastrofu. Kad koristite maslac, morate biti oprezni i sa senfom.
Maslac je opcija za purističke, da ne kažemo čiste sendviče, u kojima želite osjetiti kruh, glavni sastojak, i naravno maslac. Ako u sendvič ne stavljate previše sočno povrće poput rajčica, predlažemo da obje unutarnje strane kruha ili peciva tanko premažete maslacem. Zatim na maslac stavite veću šnitu kuhane šunke, iili mortadele, ili par kriški neke dobre salame ili kulena, dodajte fetu dvije gruyerea, comtea ili boljeg ementalera, tanko narežite rotkvice radi hrskavosti i svježine i poklopite drugim dijelom peciva ili drugom šnitom kruha premaznom maslacem.
Pa uživajte u jelu za koje vam je trebalo samo desetak minuta i malo pažnje, a ukusnije je od 90 posto stvari iz dostave.