“Mi već imamo velike amfore. Nekoliko njih od 1700 litara i nekoliko od 2000 litara. No ove od dvije i pol tisuće litara, koje su nam sada došle, najveće su uopće. Koliko znam, nije moguće naručiti veće,” pričao nam je danas Tomislav Tomac, šef najvažnije vinarije u Bregovitoj Hrvatskoj.
Tomci su na amfore od 2500 čekali dvije godine. U istoj su turi, od istog proizvođača, iz Gruzije stigle amfore i za Joška Gravnera. “Zvuči malo smiješno kad kažem da smo morali čekati dvije godine, ali posao u Gruziji naprosto ide takvim tempom. Puno je važnije da smo uspjeli dobiti amfore najviše kvalitete. U zadnje vrijeme, otkako su amfore postale masovni trend, u Gruziji se proizvodi sve i svašta. Vrlo je često riječ o amforama koje nisu osobito kvalitetne. Naše su, uvjeren sam, najbolje na tržištu, o čemu svjedoči i činjenica da je iste te amfore naručio sam Gravner,” kaže gospodin Tomac.
Tomci će i ove, najveće amfore, koristiti za svoju sad već uobičajenu vinsku prozivodnju. Dakle, njihova macerirana vina od bijelih sorti fermentiraju u amforama, pa ondje još provode neko vrijeme,ukupno oko šest mjeseci. Cuvee Marany, koji je komunikativniji i jednostavniji ali nipošto slabiji od Traminca, Sauvignona ili Rizlinga iz amfore, boravio je u amforama samo četiri tjedna, jednako kao i crni pinot. “Pinot samo fermentiramo u amforama, a zatim ga stavljamo u drvo.”
Nove amfore spadaju među završne dodire u dovršetku izgradnje nove, dosta spektakularne vinarije i kušaonice na imanju obitelji Tomac u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog.