Francuski proizvođači gusje jetre ogorčeni su zbog naznaka da bi Velika Britanija mogla zabraniti uvoz ove delikatese. Francuska trenutno izvozi 20 tisuća tona gusje jetre, ali praktički svake godine neko od njihovih bitnih tržišta zabrani uvoz zbog nehumanog načina proizvodnje šopanjem, koji je britanska vlada nedavno opisala kao nepodnošljivo barbarski”.
Francuzi kažu da su zgroženi “britanskim neznanjem.” Predsjednica udruženja koje okuplja 3500 francuskih proizvođača gusje jetre Marie-Pierre Pé, odbacila je sve britanske argumente protiv uvoza. Pozvala je britanske parlamentarne zastupnike da posjete francuske farme i provjere je li šopanje gusaka i pataka zaista “okrutno mučenje” kako tvrde. “Riječ je o savršeno zdravom proizvodu koji se zbog pandemije i ovakvih kampanja ugrožen u cijelom svijetu,” rekla je Pé. “Za zemlju koja promovira slobodnu trgovinu. ovakvi stavovi nisu samo paradoksalni već pokazuju manjak temeljnog razumijevanja naše proizvodnje i predrasuda baziranih na antropomorfnoj percepciji životinja u lancu proizvodnje. Nemamo što skrivati, radimo potpuno transprentno,” poručila je. Ljudi moraju prestati zamišljati cijevi za šopanje zabijene u jednjake gusaka kao nešto užasno i šetetno, jer njihova grla nisu kao ljudska. Za početak, guskin jednjak je elastičan i na dnu ima džep koji joj omogućava da prikupi i normalno konzumira hranu,” pojasnila je predsjednica udruženja proizvođača,”Cijevi guskama ne škode. Naravno treba znati kako ih uvesti, ali ako se sve napravi kako treba životinja ne pati. O tome su napravljene mnoge znanstvene studije, pa znamo kako raditi svoj posao. Sonda se uvodi dva puta dnevno uz poštivanje probavnog ritma životinje. Mi taj ritam ne možemo forsirati jer bismo inače blokirali metabolizam i ne bismo dobili foie gras. Ne možemo reći da povremeno nema incidenata, ali to su rijetki izuzeci. Proizvođačima nije u interesu štetiti vlastitim životinjama jer bi to oštetilo i njih. Budući da je foie gras gastronomski simbol Francuske, vjerujem da su u pozadini britanskog prijedloga o zabrani uvoza foie gras konkretni politički i ekonomski razlozi,” zaključila je Pé.