U ovoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Daniela Kramarić, vlasnica Plavog podruma u Voloskom, jedinog hrvatskog restorana koji je ušao na S.Pellegrinovu listu World’s 100 Best Restaurants, vrsna sommelierka, višestruka prvakinja Hrvatske i polufinalistica svjetskog prvenstva sommeliera u Ateni 2004. Gospođa Kramarić upravo se priprema za veliki blind tasting mladih malvazija iz berbe 2020. koji će održati grupa hrvatskih sommeliera
Zamislila sam se nad pitanjem u kojim vinima uživam privatno. Odgovor je vrlo jednostavan, u istim u kojima i poslovno, samo u krugu meni jako dragih i bliskih ljudi. Volim karakterna, unikatna i terroirski orijentirana vina. Ne dijelim ih na sorte i stilove, već na pamtljiva, nepamtljiva i nezaboravna.
U periodu od čak tri lockdowna ispraznili smo naše kućne zalihe gotovo do temelja. Što je genijalno, jer nakon dvadesetak godina čuvanja, maženja i paženja, mnoga bi nažalost i propala… Dom Perignon iz 1988. već je krenuo silaznom putanjom. Čak i velika vina imaju rok trajanja, ne u smislu da se pokvare, nego im šarm u potpunosti izblijedi. Oksidacija, strukturalni raspad ili banalni “čep” jednostavno ne želim naći u mojoj čaši.
Ja sam predvidljiva klasičarka. Luda sam za šampanjcima, bijelom Burgundijom, crvenom, a kojom drugom, Riberom, Bordeauxom, Piemonteom i Toskanom, dobrom starom Evropom. Nisam pomodna. Pet-nat je zabavna priča, ali ništa više od toga.
Ja sam predvidljiva klasičarka. Luda sam za šampanjcima, bijelom Burgundijom, crvenom, a kojom drugom, Riberom, Bordeauxom, Piemonteom i Toskanom, dobrom starom Evropom. Nisam pomodna. Pet-nat je zabavna priča, ali ništa više od toga.
Ozbiljno su mi se uvukla pod kožu sočna, kompaktna, mineralna, slana, strukturalno monumentalno snažna, a u izražaju podatna i nježna bijela vina, pjenušava ili mirna, svejedno… npr. Franciacorta Ricci Curbastro, pogotovo njegov Museum Release, Saten Brut, Egly-Ouriet Brut Grand Cru, Podveršičeva Malvasia, Tomčev Marany, velika bijela Edija, ali i Rudi Kebera, Miani, ma sve njegovo, Peter Michaelov Chardonnay Belle Cote, Matoševićeva Zelena Grimalda, St. Hillsov Le Chiffre, Rizlinzi Markusa Molitora, ali i njegov bijeli pinot…
To su moje velike ljubavi, ali posljedna dva tjedna preživjela sam na mjehurićima G&T-a. Hendricksov Midsummer Solstice, još se da nabaviti pokoja bočica ove limitirane serije, ali i orijentalni Opihr, moje su uzdanice. Coronicina Malvazija 2019. moja dnevna doza optimizma. Uvijek pouzdana. Sutra se spremam kušati dvadesetak mladih malvazija iz berbe 2020. Na slijepo. U društvu vološćanskih sommeliera. La vita e’ bella! Živjeli!