Velika selidba iz centra u kvartove glavni je trend na zagrebačkoj ugostiteljskoj pozornici. Taj je trend uvjetovan s dva bitna događaja: izostankom turista I potresom zbog kojeg centar grada i danas izgleda kao ratna zona. Iznimke u tom zaista dominatnom trendu čine samo restorani u Teslinoj i oko Tesline koji rade fenomenalno, i Cheese Bar u Cesarčevoj koji ima brojnu, dugogodišnju lojalnu publiku.
No, kafići, barovi i manji lokali s hranom iz dana u dan u sve su lošijoj poziciji. Pa se tako, eto, ovih dana zatvara Franko’s Sweets by Le Kolač na Europskom trgu.
Franko’s Sweets bio je zajednički projekt vodećeg zagrebačkog slastičara Roberta Hromalića, i beskompromisno ambicioznog ugostiteljskog poduzetnika Frana Župića, vlasnika Franko’s Pizza & Bara, i dalje najbolje zagrebačke pizzerije.
Gospodin Hromalić danas nam je potvrdio da se Franko’s Sweets zatvara jer “centar grada, osim vikendom, naprosto ne radi. Nema turista, nema puno lokalnih gostiju, a ugositetljska se ponuda jako srozala,” kazao je gospodin Hromalić.
U skladu s trendom jačanja kvartovske ugostiteljske scene, Robert Hromalić bi u rujnu trebao otvoriti i novus slastičarnicu Le Kolač u Španskom, naselju u zapadnom dijelu grada. Le Kolač u Španskom ne bi trebao biti prevelik; po veličini podsjećat će na Hromalićevu prvu slastičarnu Le Kolač u Petrovoj ulici.
O jačanju zagrebačkog kvartovskog ugostiteljstva svjedoči i činjenica da chef Vid Nikolić baš u Španskom uskoro otvara svoj novi azijski street food restoran, dok
je cijenjeni barmen Mario Mandarić prešao u Landsky, atraktivno uređeni koktel bar na zadnjoj tramvajskoj stanici na Remizi.